V Praze v sobotu 2.12.2006 skončila 12. konference o mládeži. Utvořené diskusní skupiny v jejím závěru prezentovaly návrhy, ze kterých by mohl vycházet projekt pastorace povolání v ČR. Jeho základním prvkem má být celonárodní tým, který by byl veden biskupem delegátem pro pastoraci povolání. Pracovní skupina se s biskupem setká pravděpodobně začátkem příštího roku.
Praha: Tato koncepce je inspirována slovenským modelem, který do Prahy přijel představit P. Ján Kušnír, SVD. Ten rovněž české straně nabídl spolupráci se slovenským týmem: "Začali jste už tím, že jste se nad tématem pastorace povolání sešli."

Z úst účastníků konference zazněla při závěrečné prezentaci řada konkrétních návrhů: "Biskup zodpovědný za pastoraci povolání v ČR musí mít k dispozici speciální tým, který budou tvořit na plný úvazek zaměstnaní lidé, kteří zároveň tuto práci považují za svou prioritu. Další podobné týmy by mohly vzniknout na úrovni diecézí. Do pastorace povolání patří základní otázky: Kdo je Bůh? Kdo jsem já? Co ode mě Bůh očekává?"

Během konference se ukázala potřeba zastřešit jednotlivé rozdrobené aktivity, vytvořit jim jeden společný prostor a formát, například webovou stránku. Jako nástroje práce lze využít již existující aktivity, např. exercicie zaměřené na hledání povolání, zahraniční pomoc, misie na podporu povolání, poutě, kurzy pro osoby zodpovědné za pastoraci povolání.

Členové dalších skupin se také shodli na tom, že musí pracovat se stávajícími nabídkami, zejména využít Celostátní setkání mládeže, které proběhne v srpnu roku 2007 v Táboře-Klokotech. Právě i tam by se řeholníci měli zapojit svou pomocí – nasloucháním, ochotou diskutovat o své životní cestě.

V současné době již probíhá několik projektů mezinárodních, které se k pastoraci povolání mohou využít. Příkladem je celoevropská síť konference RELaY, sdružující kromě jiného vedoucí mládeže a věnující se jejich formaci. V dubnu 2008 proběhne konference ve východočeské Seči.

Další možností je pro mladé lidi roční pobyt v zahraničí, kde mladí v různých evangelizačních školách prohlubují svůj duchovní život.

13. konference o mládeži se koná 30.11. a 1.12.2007. Její téma a místo konání budou upřesněny.


***

Se svolením převzato z: TS ČBK