Jubileum děkana KTF UK prof. PhDr. Ludvíka Armbrustera
Děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, prof. PhDr. Ludvík Armbruster, se dnes dožívá věku 75 let.
Praha: Ludvík Armbruster se narodil 16.5.1928 v Praze. Byl a je rakouský státní příslušník české národnosti. V letech 1934–39 navštěvoval pokusnou reformní obecnou školu v Praze-Nuslích, 1939–47 Státní reálné gymnázium v Praze-Vyšehradě. Léta nacistické okupace přežil pod záminkou, že celá rodina je "bez státní příslušnosti".

Po maturitě vstoupil do české provincie řádu Tovaryšstva Ježíšova (T.J.). Po dvouletém noviciátě na Velehradě zahájil studium filozofie na Filozoficko-sociologickém institutu T.J. v Děčíně. V dubnu 1950 byl spolu se všemi řeholníky zatčen a po dvouměsíční internaci v Bohosudově vyhoštěn z republiky jako "nežádoucí cizinec". Pokračoval ve studiích na papežské Gregoriánské univerzitě v Římě (licenciát filozofie 1952) a po dvouletém studiu japonštiny (Yokosuka, Japonsko) na univerzitě Sophia v Tokiu (doktorát filozofie na církevní filosofické fakultě). Následovalo čtyřleté studium teologie na teologické fakultě T.J. Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem (licenciát teologie 1960). Tamtéž byl v roce 1959 vysvěcen na kněze.

Od roku 1961 žil a působil v Japonsku, kde je členem japonské jezuitské řádové provincie. Přednášel filozofii na univerzitě Sophia; nejprve jako docent, potom jako "associated professor" a od roku 1969 jako řádný profesor. Na téže univerzitě zastával též různé akademické funkce, byl sedm let děkanem filosofické fakulty a deset let ředitelem centrální knihovny univerzity Sophia.
Vedle své akademické činnosti vedl v letech 1965–70 jako regens interdiecézní kněžský seminář v Tokiu.

Po roce 1990 se na pokyn představených vrátil do České republiky, aby zde pomáhal při obnově řeholní provincie. Intenzivně se věnuje vedení duchovních cvičení.

Na jaře 2002 byl povolán, aby se stal profesorem filosofie obnovující se Katolické teologické fakulty, kde jej 31.1.2003 akademický senát zvolil kandidátem na funkci děkana. Dne 15.2.2003 potvrdila tuto volbu Kongregace pro katolickou výchovu a dne 18.2. zvoleného kandidáta jmenoval rektor Univerzity Karlovy v Praze a na slavnostním shromáždění akademické obce jej uvedl do úřadu.
Kongregace pro katolickou výchovu při té příležitosti zaslala blahopřejný dopis, v němž vyzdvihla, že byl zvolen muž "vyznačující se bezúhonným životem a významnou akademickou i kněžskou a řeholní minulostí."


***

Se svolením převzato z: TS ČBK