Zdá se Vám modlitba k Panně Marii nemístná, nebo přinejmenším zbytečná? Nebo se naopak k Marii rádi modlíte a vnímáte, že je potřeba vzdát Matce Boží úctu, která jí náleží? Jaké je místo Marie v křesťanském životě? 
Nedávno vyšla v Karmelitánském nakladatelství zajímavá kniha Mariánských modliteb, kterou uspořádal P. Vojtěch Kodet, O.Carm.
 
Jejím záměrem je dát do rukou těch, kteří se k Panně Marii rádi modlí, praktickou knihu mariánských modliteb. Těm, kteří mají k tomuto způsobu zbožnosti spíše výhrady, snad pomohou vybrané modlitby světců a přátel Božích, jak se nám zachovaly v tradici církve od prvních staletí až po dnešek. Výběr modliteb je natolik pestrý, že si každý věřící může rozšířit svůj obzor a nalézt pro sebe přiměřený způsob mariánské úcty.

Mnozí z nás vnímají napětí, jímž Mariánská úcta v naší církvi prochází. Na jedné straně velký rozkvět zbožnosti, která je velmi soustředěná na Pannu Marii. Na straně druhé hluboká krize Mariánské úcty. Lidé se na Matku Boží vůbec neodvolávají. Vidí ji jako nebezpečí pro čistotu víry, jako "nános tradice", od kterého je třeba se oprostit návratem k evangeliu. Jenomže v tradici církve se nám dochovaly nejen věci časově podmíněné, ale i skutečné poklady víry a cenné zkušenosti předešlých generací. Ty nám pomůžou v chápání místa a poslání Panny Marie v křesťanském životě.

Kolem Marie se apoštolové shromáždili v modlitbě před letnicemi a ona společně s nimi prosila za dar Ducha, kterého sama přijala v plnosti již při zvěstování. Ona nás tedy může uvádět do plného společenství s Bohem v modlitbě.

V úvodu se autor knihy Vojtěch Kodet O.Carm. věnuje se pohledu na Pannu Marii, která uvádí do chvály a na Marii, přímluvkyni celého lidského pokolení. Zmiňuje též modlitby"zasvěcující", jako místo dokonalé obnovy křestních slibů, sebedarování se Kristu ve spojení s Marií. Část úvodu je věnována historickému vývoji Mariánské úcty a Mariánských modliteb v liturgii.

Knihu tvoří soubor Mariánských modliteb, které autor uspořádal do pěti částí.

I. Nejznámější mariánské modlitby, antifon a hymny (česky a latinsky)
II. Mariánské modlitby k různým příležitostem
III. Růžence, litanie, pobožnosti
IV. Mariánské modlitby světců a přátel Božích
V Liturgické modlitby a hymny křesťanského Východu

***
Se svolením převzato z knihy Mariánské modlitby, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří