Naděje, která nevychází z nás, ale je pro nás - Flp 1,4-11.
Uvažujme zejména nad Flp 1,6: “Jsem totiž přesvědčen, že ten, který ve vás toto dobré dílo začal, dokončí ho až ke dni Krista Ježíše“. Je třeba vnímat počátek Božího díla v nás i jeho pokračování. Také svátosti v životě přijímané, jsou elementy Božího dílo v nás. A opět je to Boží dílo v nás, které se projevuje sice v tomto životě, ale plně zazáří (najde svůj vrchol a vyústění) v Ježíšově druhém příchodu.
Témata k úvaze:
a/ Kde je v mém životě a kde je v našem manželství počátek Božího díla? Vnímám ho (někdy) ještě?

b/ Není nic divného, když člověku občas docházejí síly nebo má dojem, že jeho snaha nemá žádný úspěch. Mohou nás povzbudit přátelé, dobrá četba, atd. Ale počítám (počítáme) v takových situacích s tím, že Bůh je schopen i ochoten dobré dílo ve mně (v nás) dotáhnout až do konce? A že ten konec je až v nebi?

c/ Pavel se modlil za své křesťany: „ať stále víc a více roste vaše láska a s ní i poznání a všestranný úsudek, abyste dovedli volit to lepší, čistotou jen zářili a byli bez hříchu pro onen den Kristův“ (Flp 1,9-10). Je něco podobného obsahem mých (našich) modliteb? Mohu zkusit se takto modlit?


***

Další texty k tématu advent naleznete zde