NAZEVV neděli 11.10.2009 byl na náměstí sv. Petra kanonizován Josef Damian de Veuster, kněz Kongregace Nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie a Ustavičně adorace Nejsv. Svátosti, který roku 1873 odešel na ostrov malomocných Molokai v Havajském souostroví, kde sám po 14 zemřel na tutéž nemoc, kterou trpěli ti, jimž přišel sloužit.
Vzhledem k mnoha přítomným poutníkům ze zemí původu jednotlivých světců, představil Benedikt XVI. jejich život v jejich rodných jazycích. Svou homilii začal nejprve výkladem dnešního evangelia.
„Přijď a následuje mě!“ To je křesťanské povolání, které pramení z nabídky Pánovy lásky a které lze uskutečnit pouze odpovědí naší lásky. Ježíš své učedníky zve k naprostému odevzdání života, bez vypočítavosti a lidských výhod, s bezvýhradnou důvěrou v Boha. Svatí přijímají toto náročné pozvání a vydávají se v pokorné učenlivosti následovat ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Krista. Jejich dokonalost v logice víry, někdy lidsky nepochopitelná, spočívá v tom, že už nekladou do středu sami sebe, ale rozhodují se jít proti proudu. Tak to učinilo pět svatých, kteří budou dnes k velké radostí vystaveni úctě univerzální církve: Jozef Damiaan de Veuster, Zygmunt Szczęsny Feliński, Francisco Coll y Guitart, Rafael Arnáiz Barón a Marie de la Croix (Jeanne) Jugan. V nich rozjímáme realizaci slov apoštola Petra: „My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou“ i Ježíšovo potěšujícího ubezpečení: „není nikdo, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal již nyní stokrát více a to i přes pronásledování a v budoucím věku život věčný“ (v. 29-30).

Literatura k tématu:
- Otec malomocných a Molokai
Po stopách P. Damiána de Veuster
, Peter Žaloudek
- Osudy odvážných
48 křesťanských osobností dějin
, Pierre Lefévre

***

Zpracováno podle: webu české sekce Vatikánského rozhlasu