Letošní 90. narozeniny Oto Mádra slaví s jubilantem i jím založený a celé čtvrtstoletí redigovaný časopis. První letošní číslo má proto ojedinělý retrospektivně dokumentární obsah.
Ten, kdo nikdy nedržel – nebo vzhledem ke svému věku ani nemohl držet – v rukou cyklostylované výtisky samizdatových TT, nebo také ten, kdo by si dnes rád autenticky připomněl osvěžující a plodnou atmosféru, kterou v 80. letech tyto sešity vytvářely – neboli kdo by chtěl s časovým odstupem vnímat, jaké to bylo setkávat se s poctivě promyšlenými příspěvky, které otvíraly zakázaný duchovní prostor a podněcovaly k nezávislému myšlení a reflexi křesťanské víry i v podmínkách ateistické diktatury – ten může sáhnout po letošním čerstvém výboru z oněch sedmnácti „podzemních“ čísel. V něm – neboli v čísle 1/2007 Teologických textů – najde některé dodnes inspirující statě jak zahraničních teologů a filosofů (od Karla Rahnera až po Mikuláše Lobkowicze), tak i domácích přispěvatelů (od Josefa Zvěřiny až k autorům, jejichž pseudonymy se dnes už nepodařilo rozluštit).

Toto tvořivé duchovní setkávání, k němuž docházelo riskantním přičiněním Oto Mádra navzdory všem nástrahám „železné opony“ a ministerstva vnitra, ukazuje nejen specifičnost tehdejší situace – neboť je na něm dobře vidět, co nám v oblasti křesťanského života a myšlení komunistický útlak vzal, i co nám naopak umožnil objevit –, ale navíc nás může inspirovat k uvážlivějšímu rozlišování toho, čeho z našich tehdejších ideálů se v nově nabyté svobodě můžeme s dobrým svědomím vzdát, a toho, co bychom z tenkrát obdržených darů naopak měli odpovědně rozvíjet. Nové číslo Teologických textů (kontakt přes www.teologicketexty.cz) vyzývá mimo jiné i k tomuto zamyšlení.