Washington/Pchjongjang. Chronické porušování lidských práv, upírání náboženské svobody, více než 50 tisíc křesťanů ve vězeňských táborech kvůli víře. Dramatický obraz situace v Severní Koreji vykresluje Raport 2011 americké nevládní organizace Open Doors.
 
Vážnost situace potvrzuje také Marzuki Darusman, zvláštní pozorovatel OSN pro lidská práva v Severní Koreji. Ve zprávě předložené v Ženevě mluví o paralelní justici, založené na opatřeních jako „Zákon o kontrole národní bezpečnosti“ a komunistických institucích jako „Soudružský soudní výbor, Výbor pro život v socialistické legálnosti nebo Výbor bezpečnosti“. Korejští občané i cizinci jsou na základě rozhodnutí těchto orgánů posílání do vězeňských táborů, jsou mučeni, podrobování krutému a nelidskému zacházení. Političtí disidenti jsou i se svými rodinami často odsouzeni na doživotí k nuceným pracem.
 
O svobodě náboženství nemůže být v Severní Koreji vůbec řeč a stejně je tomu se svobodou svědomí, názoru a volného sdružování. Uprchlíci ze země mluví o neslábnoucí protináboženské propagandě. Jediným krédem je oficiální státní ideologie „Juche“. Proti ní se provinil také křesťanský misionář, Jun Young-Su, americký občan, který přijel do Severní Koreje evangelizovat vydávaje se za podnikatele. Nyní bude čelit obvinění ze „zločinu proti národu“. Americká vláda požádala o jeho propuštění z humanitárních důvodů.

Jako výraz solidarity s kalifornským misionářem a desetitisíci vězněných křesťanů vyhlásila organizace Open Doors ve dnech 24. – 30. dubna „Týden modliteb za svobodu v Severní Koreji“.

***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu