Svornost je možná

Každý člověk hladoví a žízní po míru, a proto je nezbytné mír vytvářet i v našem vlastním okolí! Mír není jenom absence války, nýbrž stav, ve kterém je člověk v harmonii se sebou, s přírodou a s ostatními. Toto je mír. Nicméně umlčet zbraně a uhasit ohniska války, je nezbytná podmínka vykročení na cestu umožňující dosáhnout míru v jeho rozličných aspektech.

Myslím na konflikty, jimiž krvácí mnohé regiony planety, ale i na napětí v rodinách, nejrůznějších skupinách a kolektivech! Musíme se dobrat přesvědčení, že navzdory každému opačnému zdání je na každé úrovni a v každé situaci vždycky možná svornost. Není budoucnost bez mírových úmyslů a plánů! Není budoucnosti bez míru!

Usilujme o mír každý den
v situacích, ve kterých se nacházíme

Bůh ve Starém zákoně přislíbil, jak řekl prorok Izaiáš: „Zkují své meče v radlice a svá kopí ve vinařské nože. Nezdvihne již meč národ proti národu, válce se již nebudou učit“ (Iz 2,4). To je krásné! Mír je zvěstován narozením Vykupitele jako zvláštní Boží dar: „Na zemi pokoj lidem, ve kterých má Bůh zalíbení“ (Lk 2,14). O tento dar je zapotřebí ustavičně prosit v modlitbě. U kořene míru je modlitba! Je nutné o tento dar prosit, a každý den musí být závazně přijímán v těch situacích, ve kterých se nacházíme.

Malé skutky usmíření mají velkou cenu,
mohou otevřít cesty míru

Na začátku tohoto nového roku jsme všichni povoláni znovu v srdci zažehnout podnět naděje, kterou mají vyjadřovat konkrétní skutky pokoje.

„Nevycházíš s někým dobře?“ – „Usmiř se!“ –
„U tebe doma?“ – „Usmiř se!“ –
„Ve tvé komunitě?“ – „Usmiř se!“ –
„Ve své práci!“ – „Usmiř se!“ –
prokazováním skutků pokoje, smíření a bratrství.

Každý z nás má konat skutky bratrství vůči bližnímu, zvláště vůči těm, na které dolehly rodinné těžkosti nebo neshody různého druhu. Takovéto malé skutky mají velkou cenu, mohou být zárodky naděje, mohou otevřít cesty a vyhlídky míru.