Touha prosadit se
za každou cenu

V každém způsobu života se nevyhnutelně objevuje pokušení k tomu, aby člověk ze sebe dělal „šéfa“. Toto pokušení je velmi záludné a vstupuje na scénu velmi často v hávu konání dobra. Když se vkrade do našeho srdce, nezřídka ani nepostřehneme, že se jedná o ponoukání pokušitele, který však postupně člověku podsouvá věci stále více se protivící Kristově pravdě. Jsme lidmi, kteří neustále potřebují sebepotvrzení a chtějí se prosadit za každou cenu. S přibývajícím časem se tak stále více vzdalujeme od pravé moudrosti sestupující shůry.

My ze sebe děláme bohy, 
ale Ježíš se postavil na konec fronty

Karel Foucald jednou slyšel v kázání následující větu, která ho zásadně zasáhla: „Ježíš Kristus zaujal dobrovolně to zcela poslední místo…“  Ježíš byl sice bohatý, ale pro nás se stal chudým, a tak zasáhl kořen zla, které nás tak mocně ovládá: chceme ze sebe dělat bohy.

V Kristu získáváme 
svobodou od našich chtění

Bezvýhradná poslušnost Otci, jenž vyslal Ježíše do světa, učinila Krista naprosto svobodným k tomu, aby jednal v náš prospěch a aby dokonce mohl vstupovat do našich srdcí jako skutečný osvoboditel. Jedině díky němu jsme zbavováni otročení každému záchvěvu našeho vlastního chtění a jsme obdarováváni svobodou, která nám umožňuje milovat a obdarovávat ostatní tím, čím jsme zahrnováni.

(Myšlenky k Mk 9,33-37)