Tři velikonoční dny nás přivádějí k jádru křesťanské víry: k utrpení, smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Jsou to dny, které bychom mohli považovat za jeden jediný den: představují srdce a ohnisko celého liturgického roku jakož i života církve.
O Velikonocích vstupujeme do téže atmosféry, jakou prožíval Ježíš kdysi v Jeruzalémě. Chceme v sobě probudit živou vzpomínku na utrpení, které Pán podstoupil pro nás, a připravit se na radostné slavení Zmrtvýchvstání.

Kristus opravdu vstal z mrtvých,
smrt nad Ním již nemá žádnou moc.



Přijímejme
plán
nebeského
Otce

Drazí bratři a sestry, orientujme v těchto dnech svůj život směrem k přijetí plánu nebeského Otce; obnovme své přitakání božské vůli, jak to učinil Ježíš.

Působivé velikonoční obřady nám dávají příležitost prohloubit smysl a hodnotu našeho křesťanského povolání, které pramení z velikonočního tajemství, a konkretizovat je věrným následováním Krista za všech okolností, jako to činil On, až k velkodušnému odevzdání se.

Velikonoce nám dávají příležitost
konkretizovat naše povolání
následováním Krista
za všech okolností.



To, co slavíme,
je živá realita

Konat památku Kristových tajemství znamená také žít v hlubokém přilnutí k dnešku v přesvědčení, že to, co slavíme, je živá realita. Přinesme tedy do své modlitby dramatičnost situací, které v těchto dnech sužují mnohé naše bratry a sestry v našem nejbližším okolí, ale i v mnoha částech světa. My víme, že nenávist, rozdělení a násilí nemají v historickém dění nikdy poslední slovo. Oživme v sobě během těchto dnů onu velkou naději: ukřižovaný Kristus vstal z mrtvých a přemohl svět. Láska je silnější než nenávist, zvítězila a k tomuto vítězství lásky se máme přidat.

Láska je silnější
než nenávist, zvítězila!
A k tomuto vítězství
lásky se můžeme přidat.

***

Zpracováno podle promluvy Benedikta XVI. ze dne 19. 3. 2008.
Text tohoto článku si též můžete stáhnout k vytištění ve formátu pdf.
Další texty k tématu Velikonoce naleznete zde

Velikonoce - oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista
Velikonoce