Slova Benedikta XVI. akademickému světu
Zamyšlení nad projevy papeže Benedikta XVI.
Vztah víry a rozumu považuje Benedikt XVI. za velmi důležité téma. Navazuje zde výslovně na myšlení svého předchůdce Jana Pavla II., který usiloval o plnější pochopení vztahu víry a rozumu, které by vedlo v plnějšímu poznání pravdy.
Víra i rozum se vzájemně podporují a každý z nich má svůj vlastní prostor působení (Fides et ratio 17) , a přesto někteří by je chtěli stále od sebe oddělovat.

Papež dále naráží na dnešní situaci, kdy mnohde není náboženská víra jako taková odmítaná, ale je oddělována od světa rozumu, od světa obecně sdílené kultury, a je vytěsňována jen do oblasti privátna nebo do společně sdílené subkultury malé skupiny:

Zastánci tohoto pozitivistického vyloučení Boha z univerzálnosti rozumu nejen že popírají nejhlubší přesvědčení věřících, ale také maří skutečný dialog kultur, který sami požadují.

Následkem takového postoje, není, podle papeže, jen ztráta víry nebo ztráta úcty k věřícím, ale jde o vážnou překážku k dialogu kultur. Protože kultury, jejichž nedílnou součástí byla či je víra, jsou potom přijímány jen částečně a dialog se vede, pokud vůbec, jen s jakýmsi torzem, ne s kulturou celou. Rozum tak přijde zkrátka, jak papež elegantně říká:
Rozum, který je hluchý ke všemu Božímu a vyhošťuje náboženství do říše subkultury, je neschopný vstoupit do dialogu kultur, jenž náš svět tak naléhavě potřebuje.

Je možné, že právě my, kteří jsme byli i tak dlouho ujišťování o tom, že víra patří jen a jen do soukromé sféry jednotlivce, potřebuje jasněji slyšet, jaké široké společenské následky má vytěsnění víry z myšlenkového světa a tedy i kultury jedince a celé společnosti. Nejde jen o soukromou záležitost, dokonce ani ne o záležitost jedné kultury, ale takříkajíc o planetární problém. Protože dialog kultur je dnes skutečně nezbytný, pokud se mají nacházet cesty k míru i ke společnému odstraňování nejrůznějších problémů, které lidstvo sužují nebo ohrožují – ekologií a ekonomikou počínaje a lidskými právy, které respektují důstojnost člověka konče.

***

Zamyšlení nad projevy papeže Benedikta XVI.

Autor textu Doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, Th.D je docentem na Katedře pastorálních oborů a právních věd na Katolické teologické fakultě UK v Praze.

- titulek: redakce pastorace.cz -