Navigace: Tematické texty D DiskuseUkončené diskuze ROLE PASTORAčNíCH ASISTENTů? (11.05.01)

ROLE PASTORAčNíCH ASISTENTů? (11.05.01)


Od prosince 1999 se na Teologické fakultě v Českých Budějovicích koná pravidelné setkávání pastoračních asistentů (dále PA), které organizuje Katedra praktické teologie.

Cílem setkávání je popsat úkoly PA a získat podklady a podněty pro odbornou přípravu studentů pro pastoraci. Jedním z dalších cílů je také vytvoření tzv. „kompetenčních směrnic“, které by měly vyjasňovat vztah a úkoly kněze (a jáhna) s PA ve farnosti.

Pastoračním asistentem, jednoduše řečeno, chápeme laika, který je zapojen nějakým způsobem v pastoraci. Přitom je buď ve farnosti a je mu nadřízen kněz (farář), nebo pracuje na nějakém speciálním odvětví pastorace (mládež, nemocní, ap.) a je prakticky podřízen přímo biskupovi. Službu PA mohou vykonávat jak muži tak ženy, protože má své základy ve všeobecném kněžství, tedy ve křtu.

Na směrnicích pracují PA, kněží, jáhni, přenášející a studenti z TF. Pro diskusi o pastoraci, která má probíhat na těchto webových stránkách, se mohou hodit následující otázky, které vyplynuly ze setkávání PA:

- Je místo PA spíše ve farnosti, nebo ve speciální pastoraci (nemocnice, vězení, armáda, domovy důchodců, různá diecézní střediska)?
- Jaká by měla být role PA (a kněze a jáhna) ve farnosti?
- Jak by měla probíhat duchovní příprava PA?
- Je role PA jen přechodná do doby, než bude dostatek vysvěcených služebníků?
- Jak by měl být PA pracovně vázán, když je zároveň otcem/matkou rodiny?
- Z jakých finančních zdrojů by měl být PA odměňován?

autor: Michal Opatrný
ODPOVĚDĚT


Odpovědi(3):
ROLE PASTORAčNíCH ASISTENTů. (29.06.01)
Zapojení laiků do pastorační činnosti je vzhledem k dnešnímu stavu v Čechách nutné a potřebné. Jak se na druhou stranu vyvarovat nezdravému, škodlivému dojmu z laiků, kteří si věci vysvětlují po svém a nadělají veřejnou činností více škody než užitku? Vede mě to k zamyšlení nad člověkem jako takovým a tím i rozlišení pro jaké působení se ten konkrétní člověk hodí a kterou bude zdravě vykonávat. Filtr, který může rozlišovat je již kněz, který doporučuje ve své farnosti lidi ke vzdělání v této oblasti a potom zavěrečné hodnocení ze studia. Potřeby farnosti by neměly převyšovat možnosti konkrétního člověka a stejně je to na zdravém uvážení kněze, jakým úkolem pastoračního asistenta pověří. Kněz by měl hrát důležitou úlohu v duchovní přípravě a opět dle možností konkrétního člověka, jej vysílat na přednášky atd. zaměřené tímto směrem. Vždy je to komunikace a úmysl obou stran. Finanční odměna za tuto činnost je věc vytíženosti a pracovního zařazení. Zdroj odměny by měl být stejný jako u kněží. Můj čistě laický názor, napsaný ve zkratce, je kapkou v moři názorů na toto téma. Nezapomínejme na schopnosti a možnosti člověka, který chce být, mít a vědět.
autor: Jan

ROLE PASTORAčNíCH ASISTENTů (20.06.01)
Role PA je a bude v církvi trvalá. Je dobré, že mohou být v církvi zaměstnaní laici, je třeba však kromě "placených profesionálů" nezapomínat na dobrovolné pomocníky, jimž je určitá služba v církvi (několik hodin týdně dle možností) radostí a neptají se co za to. Buďme profesionálové, ale bez dobrovolníků včetně PA se neobejdeme. Role PA je ve farnosti i ve speciální pastoraci, a je dobře, že za spolupráce Teol. fakulty (TF) snad vzniknou formační materiály pro PA. Laickým absolventům TF často chybí duchovní formace, zdá se, že to je jen na nich samotných, přestože kněží pro pastoraci musí mít kromě vzdělání několik let duchovní formace. Protože asistent "asistuje" někomu, obvykle knězi, je ještě třeba souběžně řešit problém spolupráce mezi nimi - často se naráží na problémy pro iluzorní představy a nereálná očekávání na obou stranách. Budeme-li tedy vzdělávat a formovat PA pro spolupráci s kněžími, nezapomeňme na formaci kněží pro spolupráci s PA! Další problém je ve vzdělání - chceme aby PA měli teologické vzdělání, ale to není zárukou jejich "použitelnosti" v pastoraci. Již vícekrát jsem se setkal s tím, že byl do pracovního poměru v církvi jako PA přijat laik bez teologického vzdělání, protože měl jiné rozhodující přednosti pro konkrétní činnost. A to i tehdy, když se na toto místo hlásili absolventi TF. Těším se na podnětné závěry z diskuse na toto téma.
autor: Karel

NěKOLIK POSTřEHů (01.06.01)
- V naší diecézi je několik desítek PA v diecézních centrech i ve farnostech. Sama jsem takto pracovala dobrovolně cca 7 let ve farnosti, nyní jsem 4. rokem PA diecézního centra. Na obou místech je velké množství a bohatství práce pro PA. Na obou je jeho spolupráce pro duchovní nezbytná. - Role PA ve farnosti - "prodloužená ruka" faráře pro některou specifickou oblast nebo několik oblastí (ne "děvečka pro všechno"), kde bude mít určitou samostatnost a odpovědnost. Např. koordinátor práce s dětmi včetně výuky náboženství; totéž pro jiné věkové skupiny; pro nemocnice, ústavy, domovy důchodců a podobná zařízení; pro práci s rodinami; pro přípravu dospělých ke svátostem (ne každý se může účastnit skupinové); pro preevangelizaci ve školách, v místním tisku, pro spolupráci s místní samosprávou, neziskovým sektorem apod. - Duchovní příprava PA - teologické vzdělání (není-li možné alespoň dálkové studium teol. fakulty, přimlouvala bych se i za jinou formu pro zkušené spolupracovníky v pastoraci); duchovní obnova nebo exercicie alespoň jednou za rok, duchovní doprovázení, snaha o pravidelnou společnou modlitbu komunikaci mezi PA a duchovními se kterými ve farnosti nebo v centru PA spolupracuje. K tomu patří i nepřetěžování pracovními úkoly, aby měl PA čas na soukromou modlitbu a duchovní četbu kromě dalších rodinných povinností.
autor: Marie Z.




Témata: Diskuse

Čtení z dnešního dne: Čtvrtek 25. 4., svátek sv. Marka

1. čtení 1 Petr 5,5b-14; Evangelium Mk 16,15-20

Komentář k Mk 16,15-20: Markova spolupráce s Petrem a to, co s naším Pánem zažil, se odrazilo v jeho celém životě. Dokážu proměnit v život to, co jsem skrze církev obdržel?

Zdroj: Nedělní liturgie

Křesťanská nostalgie nefunguje

Křesťanská nostalgie nefunguje
(24. 4. 2024) Obranné křesťanské strategie jsou plodem nostalgického návratu do minulosti, což nefunguje, řekl m.j. papež František na…

Žena, která neohnula hřbet: Růžena Vacková (* 23. dubna 1901) / audio k poslechu

(22. 4. 2024) Od nacistů trest smrti, od komunistů 22 let tvrdého žaláře.

Co obsahuje vatikánský dokument Dignitas Infinita (Nekonečná důstojnost)?

(22. 4. 2024)  Co se v dokumentu píše a v čem je překvapivý?

Den Země - 22. dubna

Den Země - 22. dubna
(22. 4. 2024) 22. dubna si celosvětově připomínáme Den Země. Nejde o svátek, kdy bychom se měli stát nějakými pohanskými uctívači…

Svatý Vojtěch (23. duben)

(22. 4. 2024) Dvakrát z Čech odešel a dvakrát se vrátil. Svůj život završil mučednickou smrtí při hlásání evangelia pohanům v…

Den skautů - 24. duben

Den skautů - 24. duben
(21. 4. 2024) Na svátek sv. Jiří se připomíná Den skautů.

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)
(19. 4. 2024) Emil Kapaun byl Americký katolický kněz s českými kořeny, který zahynul v zajateckém táboře v Severní Koreji v roce…