K+M+B+

Svátek Zjevení Páně, lidově „Třech králů“ (6.1.), odjakživa doprovázely lidové zvyky. Na křesťanském Východě se světí křestní voda a žehnají se řeky. Ve střední Evropě je zvykem žehnání domů, při němž se na dveře křídou píší písmena C+M+B+ s udáním letopočtu. V Česku obvykle K+M+B+. Nejsou to počáteční písmena jmen „Třech králů“: Kašpar, Melichar a Baltazar, jak se lidově traduje, nýbrž zkratka latinského Christus mansionem benedicat: Kristus požehnej tomuto domu. A není pouze symbolické, že se toto žehnání domů provádí na počátku roku...

Co je požehnání

Požehnej tě Hospodin Bůh, abys viděl pokoj po všechny dny svého života. (Srv. Žl 128)

V hovorové řeči požehnání znamená něco dobrého, štěstí, ochranu a zdraví. Přitom je člověku v podvědomí nějak jasné, že s požehnáním nelze manipulovat, že si ho nelze ani koupit, ani zasloužit... V nekřesťanských náboženstvích lidé věřili a věří, že požehnání mohou získat skrze nejrůznější magické rituály, amulety, maskoty, pověry atd. Mnohé z toho přežívá dodnes.

Oslava Boží a prosba o pomoc

V křesťanství je požehnání v první řadě oslavou a chválou Boží, uznáním jeho tvůrčí moci. Z tohoto postoje pak vyplývá prosba o jeho pomoc.

Kdo může žehnat

Žehnat - svolávat Boží pomoc - může každý pokřtěný člověk. Některá žehnání jsou v církvi vyhrazena svěceným služebníkům církve - kněžím.

Účinnost požehnání

Při žehnací modlitbě jsou věci a lidé, kteří je užívají svěřovány do Boží ochrany. Je vyprošována Boží pomoc při jejich užívání. Při požehnání člověk všechno dobré očekává od Boha, Pána světa. „Účinnost“ požehnání spočívá na přímluvné modlitbě a v důvěře člověka v Boha. Požehnáním svěřujeme věci do péče Boží s vírou, že on sám nás skrze ně povede k našemu trvalému dobru - spáse. A to i tehdy, kdyby to mělo být proti našemu momentálnímu chápání...

Záchrany docházíte z Boží dobroty skrze víru. Není to vaší zásluhou, je to Boží dar! Dostáváte ho ne pro skutky, aby se nikdo nemohl chlubit. Jsme přece jeho dílo, stvořeni v Kristu Ježíši. (Ef 2,4-10)

Znamení kříže

K požehnání patří znamení kříže. Skrze ně se stává zřejmým to, že každá prosba o požehnání dochází svého vyslyšení a účinného naplnění jedině skrze Ježíše Krista. Jedině skrze něho, v jeho jménu může člověk dospět požehnání a spásy!

Lidem není dáno žádné jiné jméno, v němž bychom mohli dojít spásy. (Sk 4,12)
 
A právě v tom je zásadní rozdíl mezi žehnáním a mezi všemi pověrečnými kouzly - talismany, maskoty, různými kameny apod. Tyto předměty člověka mají „chránit“ nějakou nezná-mou mocí. Oproti tomu požehnané předměty jsou „odevzdávány“ tomu, kdo je jejich původcem, tomu, kdo člověka skrze ně může vést k trvalému dobru - spáse...
 
Mimo mne není jiný Bůh!
Bůh spravedlivý a spasitel není mimo mne!
Obraťte se ke mně a dejte se spasit, všechny končiny země!
Neboť já jsem Bůh, a nikdo jiný!
Jen v Hospodinu je vítězství a síla.
Vítězství a slávy dojdete v Hospodinu. (srov. Iz 45,15-25)