15.–17. listopadu 2013 pořádají mladí křesťané z různých církví ve spolupráci s komunitou Taizé víkendové setkání mladých s názvem Dny důvěry. Některé části programu budou otevřeny i široké veřejnosti.

Na Dny důvěry přijedou stovky mladých www.dnyduvery.cz

15.–17. listopadu 2013 pořádají mladí křesťané z různých církví ve spolupráci s komunitou Taizé víkendové setkání mladých s názvem Dny důvěry. Na tento víkend se sjedou mladí křesťané a hledající z celé České republiky. Ubytováni budou v domovech pražských rodin nebo jednotlivců. 

„Před více než třiceti lety zahájil bratr Roger „pouť důvěry“, jejíž součástí jsou velká evropská setkání, kterých se účastní desetitisíce mladých lidí z celé Evropy včetně České republiky. Letošní setkání proběhne na konci roku ve Štrasburku. Rádi bychom však podobné menší setkání uspořádali i v Praze,“ říká jeden z členů ekumenické komunity Taizé bratr Wojtek, který při příležitosti Dnů důvěry přijede do Prahy. Na otázku, proč se akce jmenuje Dny důvěry, odpovídá: „Důvěra nás otevírá ostatním. Umožňuje nám podělit se o to, co je pro nás důležité, a objevovat nečekané. V našich životech potřebujeme mnoho důvěry, abychom překonali zdi, které existují nejen mezi lidmi a kontinenty, ale i uvnitř nás, v každém lidském srdci,“ vysvětluje bratr Wojtek.

Program zahájí večerní modlitba s meditativními zpěvy z Taizé, čtením z Písma a chvílí ticha. Bude se konat v pátek 15. 11. od 19,30 v chrámu Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech a je přístupná všem. Organizátoři očekávají účast několika stovek lidí. V sobotu se mladí lidé zúčastní biblických zamyšlení s následnou diskusí ve skupinkách. Odpoledne si mohou vybrat z mnoha workshopů s duchovními a sociálními tématy.

V sobotu v devět hodin ráno, v poledne a večer v osm se opět konají modlitby se zpěvy, které jsou také otevřeny široké veřejnosti. Součástí sobotní večerní modlitby je tzv. slavnost světla, při které si účastníci navzájem zapálí svíce jako připomenutí světla, kterým je vzkříšený Kristus. Na modlitby jsou zváni i ti, kteří se za křesťany nepovažují, ale rádi by si odpočinuli od svých každodenních starostí a na chvíli se zklidnili v meditativní atmosféře krásné hudby v  doprovodu sboru a orchestru. V neděli pak účastníci setkání navštíví bohoslužby se svými hostiteli a v poledne se v chrámu Nejsvětějšího srdce Páně rozloučí.  

Komunity Taizé a jejích modliteb za jednotu křesťanů a smíření mezi národy si vážil i prezident Václav Havel. Když byl bratr Roger Schutz, zakladatel a první představený komunity, v roce 2005 zabit, Václav Havel o něm řekl: „Bratr Roger byl pro mne jedním z duchovních pilířů sjednocující se Evropy.“

e-mail: dnyduvery2013@gmail.com

www.dnyduvery.cz

REGISTRACE pro ÚČASTNÍKY

 

Komunita Taizé se nachází ve francouzském Burgundsku. Patří do ní přes sto bratří z různých zemí a křesťanských tradic. Část z nich žije v malých skupinkách v různých částech světa mezi nejchudšími obyvateli. Komunitu založil v roce 1940 švýcarský protestant Roger Schutz. Do Taizé přijíždějí od padesátých let mladí z celé Evropy i ostatních světadílů, aby se účastnili každodenních modliteb a života komunity. Počet návštěvníků od padesátých let velmi vzrostl – v některých týdnech se nyní v Taizé shromáždí až 6000 lidí.

Důvěra nám otevírá nové horizonty (rozhovor s bratrem Wojtkem z komunity Taizé)Česká republika je stejně jako mnoho dalších zemí poznamenaná svou historií. Možná to je i důvod, proč je zde vyjadřování víry diskrétnější než jinde. Ale je neuvěřitelné, že víra byla dál předávána i v těchto těžkých časech. Pro dnešní mladé lidi není víra pouhou tradicí či rituálem, ale je to vědomá, vážně činěná životní volba. Taková víra je mnohem zralejší, pevná, je integrální součástí života.