Pravidelná přeshraniční svatovintířská pouť do Dobré Vody u Hartmanic se bude konat v neděli 10. června. Pěší poutníci vyjdou z bavorského Rinchnachu v 8:00 hod. a půjdou k místu zesnutí sv. Vintíře přes státní hranici ve Scheuerecku.

Společnou česko-německou mši svatou budou slavit s hartmanickou farností ve13.30 v kostele sv. Vintíře na Dobré Vodě. Liturgii bude sloužit místní duchovní správce P. Tomáš van Zavrel spolu s rinchnašským farářem Jürgenem Reihoferem. Stejně jako v minulých letech organizatoři čekají i letos početné hosty z blízkého i vzdálenějšího okolí po obou stranách hranice. 

Kontakt:  Günter Iberl 
(Podpůrný spolek Domu sv. Vintíře)
iberl@gmx.net


Svatovintířská pouť není místní záležitostí s lokálním dosahem, ale ze své podstaty se dotýká vztahů mezi oběma národy: Čechy a Němci. Pouť navazuje na snažení sv. Vintíře o pokojné, smysluplné a oboustranně plodné soužití obou národů...

 

Zpráva o proběhlé pouti 2012

Dobrá Voda u Hartmanic: česko-německá pouť 2012 

Poutní slavnost se pravidelně koná v kostele sv. Vintíře, který je uctíván na obou stranách Šumavy. Tradice začala před 20-ti lety v roce 1992, kdy po otevření hranic začali putovat ze sousedního Bavorska poutníci na Dobrou Vodu a od té doby tak činí každoročně. V letošním roce se uskutečnil jubilejní 20-tý ročník v neděli 10. června. I když počasí pouti příliš nepřálo, přesto přišlo za vytrvalého drobného deště k hraničnímu přechodu Gsenget 30 německých poutníků. Na české straně byli uvítáni českou specialitou-becherovkou a pokračovali se sedmi českými poutníky, kteří se k nim připojili, do Prášil. Po krátkém občerstvení se vydali s modlitbou růžence v německém jazyce do Dobré Vody.

Ve zcela zaplněném kostele vedle sebe seděli němečtí i čeští poutníci, kteří přijeli většinou auty. Během česko-německé bohoslužby zazněla čtení i kázání v obou jazycích. Německý kněz poděkoval za milé přivítání a všem organizátorům poutě. Zároveň vyjádřil přání, aby tato tradice pokračovala i v budoucnu. Český kněz také poděkoval účastníkům i organizátorům a připomněl, že kostel sv. Vintíře byl opraven především z německých peněz pro německé i české věřící, aby mohli společně chválit svého nebeského Otce. Někteří němečtí poutníci s potěšením konstatovali, že mladí lidé z obou národů jsou vzájemně přátelští a vstřícní. Tuto chvályhodnou česko-německou akci bude potřeba více propagovat a také zapojení německy mluvících místních farníků přispěje k prohlubování přeshraničních křesťanských vztahů.

PhDr. Josef Nový, Zpráva do sušického farního zpravodaje