- nejlepší prevence před jejich vstupem do sekt
Pokud jde o prevenci vůči vstupu do sekt, je na místě několik zásad: 1. Správně a střízlivě o sektách informovat bez zesměšňování, podceňování nebo démonizace sekty. 2. Vést vzděláním i prohlubováním života z víry k jistotě ve vlastní pozici víry.
3. Podporovat komunikační schopnosti - kdo komunikuje, není tak snadno osamělý
4. Vychovávat k dialogu, pro který je sektářská mentalita nepřijatelná
5. Nabízet mladým lidem pokud možno přiměřená a dostatečně otevřená společenství
6. Brát vážně starosti a smutky lidí, zejména mladých, i když jsou objektivně málo významné

Nová religiozita či nová náboženská kultura je mnohem méně postižitelná a popsatelná. Její elementy, meditační techniky, holotropní dýchání, různé relaxační praktiky, ale také nauky o reinkarnaci či o duchovních sférách, se kterými člověk může komunikovat či do jisté míry disponovat, jsou zejména ve větších městech nabízeny na každém kroku a někdy se definují jako nová náboženství, jindy jako elementy nové či současné spirituality. Mnohdy jsou vydávány za něco, co má dnes své místo všude, tedy i v křesťanství, jindy jako praktiky, které jsou neutrální vůči velkým náboženstvím.

Ve skutečnosti jsou v drtivé většině s křesťanstvím neslučitelné a mnohdy jsou prvými dvířky do úplně jiných náboženských systémů a k jiným věrám, než je křesťanství v jeho nejrozšířenějších podobách - katolicismus, protestantismus, pravoslaví.


***

Ukázka z publikace Sekty jako pastorační problém i úkol (text v plném znění zde), kterou vydalo Pastorační středisko.

Další texty k tématu Pastorační péče naleznete zde.

Další texty k tématu sekty naleznete zde.

Další texty k tématu komunikace naleznete zde.

Další texty k tématu New Age naleznete zde.