Den otevřených dveří pro zájemce o studium na KTF UK se uskuteční ve čtvrtek 19. ledna 2012 v prostorách fakulty (Thákurova 3, Praha 6). Zájemci o studium mohou své přihlášky zasílat na studijní oddělení Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze do středy 29. února 2012.
Co může nabídnout Katolická teologická fakulta?

Již od dob císaře Karla IV. mají České země vysoké učení, mají univerzitu, tvořenou svazkem fakult, mezi něž od jejího založení patří fakulta teologická. Se všemi fakultami Univerzity Karlovy sdílí její poslání „šířit vzdělanost a chránit poznané, pěstovat svobodné myšlení a všestranně podporovat tvůrčího ducha lidské společnosti.“ Katolická teologická fakulta si klade za cíl, aby specificky křesťanské myšlení bylo zapojeno do celkového úsilí o vyšší kulturu. Jak má tento cíl naplňovat? Jak se má zhostit svého poslání?

Abychom dobře uchopili poslání fakulty, je třeba si uvědomit její identitu. Je to prostor vysokoškolského učení, který je spoluutvářen vyučujícími, studenty, zaměstnanci a ostatními přáteli fakulty. Společně se zde otvíráme možnostem moderní vědy a plně s ní počítáme, zatímco nikdy nezapomínáme na možnosti, které nám poskytuje to, že jsme zakotveni v živé tradici církve. Fakulta tedy své poslání může naplňovat, když bude plně zapojena do procesu předávání vírou inspirovaných hodnot, které vytvářejí základ naší kulturní identity. Toho dosahuje především cestou poznávání a hlubšího reflektování živé tradice církve, v jejímž rámci se křesťanství uchovává. Vedle toho je třeba poznávat takové tradice, které se ke křesťanství hlásí okrajově – jde o jiná náboženství – anebo se bez něho prostě chtějí obejít. Mám zde na mysli současnou tzv. agnostickou kulturu. K plnému poslání se fakulta dostává tehdy, když nejenže sbírá informace a poznatky, ale je místem autentického předávání znalostí a hodnot. Co může fakulta studentům nabídnout? Prostor studia – postupné osvojování hodnotného dědictví, jímž je student postupně, tedy metodicky ukázněně proveden – je rozčleněn do několika oborů. V rámci teologických oborů – Katolické teologie (pětiletý magisterský obor a doktorský obor) a Teologických nauk (kombinovaná forma bakalářského a navazujícího magisterského oboru) – je možné poskytnout ucelené studium kandidátům kněžství či laickým studentům a studentkám. Druhou skupinu oborů představují historické či uměnovědné obory (Dějiny křesťanského umění v bakalářském, magisterském i doktorském stupni, Dějiny evropské kultury v bakalářském stupni a Církevní a obecné dějiny v doktorském stupni). Nově byl nedávno otevřen obor Aplikované etiky (v navazujícím magisterském stupni), který je určen především těm, jejichž profese vyžaduje hlubší a reflektované etické vědomí. Fakulta též nabízí profesní kursy celoživotního vzdělávání a vypisuje kursy Univerzity třetího věku. Podrobnosti je možné najít na fakultním webu www.ktf.cuni.cz nebo je možné využít den otevřených dveří 19. ledna 2012. Zájemci o studium mohou své přihlášky zasílat do středy 29. února 2012 na studijní oddělení Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Thákurova 3, Praha 6)

autorem textu je P. Prokop Brož, děkan fakulty

***

Se svolením převzato z: TS ČBK