Vatikán. Netřeba používat „líčidla“, když se v životě nedaří, protože by to znamenalo nedůvěřovat Bohu, který je Pánem života. Křesťan naopak dovede přijímat, co jej potká. Takovéto poučení vyvodil papež František 13.4.2013 při sobotní mši svaté v homilii, kde komentoval četbu ze Skutků apoštolů (6,1-7), které podávají diskusi mezi helénisty a Hebreji vyvolanou sporem o spravedlivou péči o chudé. První věc, ke které přistoupili, bylo reptání jedněch proti druhým, poznamenal k tomu papež František:

To však nevede k žádnému řešení. Apoštolové za pomoci Ducha svatého reagovali dobře. Svolali skupinu učedníků a promluvili si. To je první krok. Vyskytnou-li se těžkosti, je zapotřebí je pozorně zaznamenat a začít o nich mluvit. Nikdy je neskrývat.

A právě to učinili apoštolové. Neskrývají věci, nýbrž zvažují a rozhodují. Bez vykrucování. Pochopili, že jejich první povinností „je modlitba a služba slova“, a rozhodli se ustanovit jáhny, kteří se budou věnovat příslušné službě. Existují-li problémy, je třeba je uchopit, a Pán nám je pomůže vyřešit, dodal papež František s odkazem na dnešní evangelium, ve kterém Ježíš uklidňuje učedníky na rozbouřeném moři:

Nesmíme mít strach před problémy. Ježíš svým učedníkům říká: »To jsem já, nebojte se«. Vždycky a ve všech životních těžkostech, problémech a novotách, s nimiž se musíme potýkat, je Pán přítomen. Můžeme sice chybovat, ale On je nám vždycky nablízku a říká nám: »Chybil jsi, vydej se tedy správnou cestou«. Není dobré používat líčidla a život maskovat, ne. Život je jaký je, je to realita. Je takový, jaký ho chce Bůh nebo jaký jej Bůh dopustí, ale musíme jej vzít takový, jaký je. A Duch Páně nám vnukne řešení našich problémů.

Nemějte strach, to jsem já – tato Ježíšova slova, zdůraznil Svatý otec, platí stále: i v těžkostech a ve chvílích temnoty, kdy nevíme, co dělat. Vezměme tedy věci tak, jak přicházejí, s Duchem svatým a s pomocí Ducha svatého, a půjdeme v bezpečí správné cesty vpřed.

Prosme Pána o milost nemít strach, nelakovat život, ale brát jej tak, jak přichází, snažit se řešit problémy, jako apoštolové, a usilovat o setkání s Ježíšem, který je nám nablízku vždycky i v temných chvílích života.

Končil papež František svou dnešní homilii při mši svaté za účasti příslušníků Vatikánské stráže, vatikánských požárníků a řeholnic z kongregace Dcer Lásky.
 


Převzato z webu české sekce Radia Vatican
(mig)
Redakčně upraveno