Je třeba, abychom se na Terezii podívali novýma očima. Její učení bylo mnohdy překrouceno, zfalšováno, proměněno v něco dětinského, mdlého, v „limonádu“. Je třeba překonat všechna tato klišé, která nám brání vstoupit do samotného středu jejího života, života zcela průzračného před tváří jejího Ježíše.

Předává to, co sama prožila

Především, její poselství není teorie, je to někdo. Je to ona. Ona je živoucí, více než kdokoliv předtím. Přece řekla, že se k nám všem připojí. Má plné ruce práce s úkolem, který jí svěřil JEŽÍŠ: přimět nás milovat Lásku. Mnoho z nás má s touto pokornou, jemnou a diskrétní Terezčinou přítomností vlastní zkušenost. Mnozí by mohli svědčit, jak je Pán uzdravil skrze její službu uzdravování. Nepředává nám nějaké intelektuální nebo abstraktní pravdy. Předává to, co prožila. Nespokojí se jen se slovy. Na dosvědčení těchto pravd z jejího srdce proudila krev. Skrze to, co prožívala, jí Pán odhalil svou tvář.
Jako se to stává mnohým z nás.

Nejkrásnější píseň lásky: Ježíš

Nechme zaznít hlas Terezky, aby nám zazpívala tu nejkrásnější píseň lásky: Ježíše. Nemá, co jiného by řekla, než jeho samotného. Je pro nás Ježíšovou tváří, jednou fasetou diamantu evangelia. Prošla tím, čím dříve nebo později projde každý z nás. Poznala i naše zranění, naše pokušení, naše těžké boje. Věděla, podobně jako my, co je to utrpení.

Přijměme ji jako nádherný dárek, který pro nás Pán připravil, který připravil pro svoji církev. Bez přílišného diskutování, bez přílišného rozumování. Buďme jako děti, které natahují své prázdné ruce, aby dostaly vše, co jim chce Otec dát, a žasly nad tím.

Terezka předává
nejhlubší pravdy
těmi nejprostšími slovy

Terezka má charisma vyučování. Dokáže předat ty nejhlubší pravdy těmi nejprostšími slovy, jaká běžně užíváme. K dětem, jako jsme my, může mluvit pomocí dětských slov, protože má sama srdce dítěte. Takto se osvědčuje veliký teolog.

Tento text k vytištění (v PDF) naleznete zde
Zpracováno podle knihy:
Daniel Ange, Rány zhojené láskou,
Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.