Nejdůležitější předznamenání
nového papeže Františka

Slovo předznamenání znamená ve světě hudby to, v jaké tónině bude následující skladba znít, podle jakých zákonitostí se bude řídit.  Nový papež František na počátku své papežské „skladby“ učinil předznamenání  hned několik. Jedno z nich je ale snad asi nejdůležitější.

"Já sám ze sebe nemohu dělat nic. …
Hledám vůli toho, kdo mě poslal“ (Jan 5,17-30).

V den zvolení nového papeže se po celé zeměkouli četl ve všech katolických kostelích jeden výrazný evangelijní úryvek, který připadá na středu po 4. neděli postní. A pokud si kardinálové ten den nezvolili jiné evangelium (votivní při volbě nového papeže), četli ho se zbytkem světa také. V tomto evangelijním úryvku m.j. stálo: „Já sám ze sebe nemohu dělat nic. … Nehledám vůli svou, ale vůli toho, kdo mě poslal“ (Jan 5,17-30). Tento Ježíšův postoj je postojem každého „úspěšného“ křesťana. Každého křesťana, který přináší dobré a trvalé plody. Opakem tohoto postoje je bohužel dnes velmi rozšířený postoj aktivismu, kdy se člověk sám o své újmě vrhá do mnohého „páchání dobra“ (jen) ze svých sil.

Papež František se skloněnou hlavou
před shromážděným lidem

Zdá se ale, že nový papež František nehodlá hledat sílu a inspiraci jen ve svých schopnostech, zkušenostech a silách. Zdá se, že se chce vydat cestou učedníka a následovníka. Dalo se to vyčít z nečekané výzvy při jeho prvním veřejném vystoupení po papežské volbě: "Nyní vám udělím své požehnání, ale ještě před tím vás prosím o jednu laskavost: dříve než biskup požehná lidu, prosím vás, abyste Pána prosili o požehnání pro mne, prosím o modlitbu lidu za požehnání pro jejich biskupa. Tuto svou modlitbu za mne předneste nyní v tichosti." A po těchto slovech se před shromážděným lidem - před svými sestrami a bratřími - v tichosti sklonil.

Ať společná cesta
přináší hojné plody pro evangelizaci

Dále pak pronesl: "Nyní tedy nastupujeme společnou cestu: biskup a jeho lid. Je to cesta bratrství, lásky, vzájemné důvěry. Modleme se vždy jedni za druhé, za sebe navzájem. Modleme se i za celý svět, aby v něm zavládlo bratrství. Přeji vám, aby tato cesta, kterou dnes nastupujeme přinášela hojné plody pro evangelizaci…"

Prosme za papeže Františka,
aby jeho víra nezanikla

Prosme za papeže Františka,
"aby jeho víra nezanikla
a mohl utvrzovat všechny své bratry i sestry"
(srov. Lk 22,32).

Bože žehnej papeži Františkovi,
posiluj ho a ochraňuj!

 


Související odkazy:

- Papež František - aktuální texty na Radiovaticana.cz

- K papeži nepatří, aby před námi stál jako oslavovaný vládce.

Papež není nástupcem císaře, ale rybáře. více...