Severní Korea. Komunistický režim ohlašuje oslavy „závratných rozměrů“ u příležitosti nedělního stého výročí narození zakladatele státu Kim Ir-Sena (Kim Il-Sunga). „Věčný prezident“ je i osmnáct let po své smrti (1994) uctíván jako bůh. Křesťané, kteří dosud unikli pronásledování a odmítají zbožňování bývalého prezidenta, jsou považováni za nejnebezpečnější třídní nepřátele. Podle údajů evangelické organizace Open Doors je v pracovních táborech internováno až sedmdesát tisíc severokorejských křesťanů. Naprostý hospodářský propad severokorejské diktatury nicméně režim přiměl k povolení intervence některých humanitárních organizací. O aktivitách Open Doors hovořil pro náš rozhlas jeho německý koordinátor, Markus Rode:

„Křesťané odmítají tento kult Kimovy dynastie, ale navenek se musí chovat konformě podle státní ideologie. Naše organizace může pracovat jen v podzemí. Pomáháme tamním křesťanům potravinami a léky k tomu, aby vůbec přežívali. Kromě toho jim dodáváme malé radiopřijímače na solární baterie, aby mohli získávat informace a účastnit se bohoslužeb. ...“

V souvislosti s nedělními pompézními oslavami korejského diktátora vyzývá humanitární organizace Open Doors k modlitbám za severokorejské křesťany, o které prosí tamní podzemní komunita. Počet křesťanů se odhaduje na 200 až 400 tisíc, z celkového počtu 24 milionů obyvatel země. Organizace Open Doors každoročně sestavuje listinu zemí, vyznačující se protikřesťanskou perzekucí. Severní Korea na tomto seznamu již deset let fíguruje na prvním – černém místě. V poslední desítce sledovaných zemí se naopak umístily například Kuba či Bělorusko, nově pak Kolumbie a Kazachstán.