Jsou křesťanská média schopná oslovit i dnešní společnost? A nakolik kvalifikovaně dokáží hovořit sekulární média o náboženských událostech? Na tyto důležité otázky hledá ve svém příspěvku odpovědi Imrich Gazda (Svedkovia viery jako kľúčový prvok při mediálnej prezentácii duchovného poselstva). Ludmila Muchová a František Štěch se naproti tomu zamýšlejí nad specifickými problémy při oslovování dnešní mládeže (Mezi lidským a Božím).

Před třemi lety schválila Kongregace pro katolickou výchovu na zkušební dobu šesti let dokument ČBK nazvaný „Směrnice pro formaci, život a službu trvalých jáhnů v České republice“. Nyní, v polovině této lhůty, Libor Botek srovnává cíle a důrazy tohoto dokumentu s předpisy pro formaci kněží (Cíle a důrazy ČBK ve formaci trvalých jáhnů ve srovnání s formací kněží).

Církevní hierarchii se věnuje i článek Mariána Sekeráka, který popisuje zvláštnosti papežské liturgie a jejich využití Benediktem XVI. (Špecifiká papežského odevu a ostatních insígnií, symbolov a gest u Benedikta XVI.). Konečně v posledním samostatném příspěvku nabízí Štěpán M. Filip čtenářům komentovanou bibliografii mariánské literatury předminulého století (Česká mariologická [a mariánská] bibliografie 19. Století).

Druhá část tohoto čísla obsahuje příspěvky přednesené na mezinárodní konferenci konané na olomoucké Cyrilometodějské teologické fakultě pod názvem „Propuštění z duchovního stavu podle nejnovějších předpisů katolické církve – legislativa a praxe“. Jednotlivé texty si všímají předpisů pro propuštění z duchovního stavu v CIC i CCEO (Damián Němec, Jiří Dvořáček), dispensu od celibátu (Monika Menke) nebo předpisů pro případ podezření ze spáchání sexuálního trestného činu vydaných Apoštolským stolcem a biskupskými konferencemi v Polsku a Česku (Józef Krukowski, Leszek Adamowicz, Libor Botek). Stranou zájmu nezůstali ani taková témata, jako platné podmínky pro připuštění ke svěcení (Marek Stokłasa) nebo praxe Kongregace pro klérus při rozhodování o pozbytí duchovního stavu (Jacek Połovianiuk).

Ukázka z aktuálního čísla: 

Prevence sexuálních trestných činů v připravované směrnici ČBK (Libor Botek)