Assisi: Již nikdy válka, již nikdy násilí, již nikdy teror.
Assisi (I)/podle agentur: Světelným průvodem a jednoznačným přihlášením se k zachovávání míru a spravedlnosti bylo ve čtvrtek ukončeno vrcholné setkání představitelů světových náboženství v Assisi. "Ve stále více se sbližujícím světě nemohou být jistota, svoboda a mír zaručeny násilím, ale jedině vzájemnou důvěrou. Teror a násilí jsou v protikladu k duchu každého opravdového náboženství," uvádí se v závěrečném desetibodovém prohlášení předních duchovních autorit světa.

Zástupci dvanácti největších světových náboženství a 31 křesťanských církví výslovně odsoudili každé odvolávání se na Boží jméno nebo náboženství při válce a násilí. Na závěr slavnosti zažehl iniciátor mezináboženského setkání papež Jan Pavel II., a po něm i představitelé dalších náboženství, světlo naděje a vyměnili si pozdrav pokoje.

"Již nikdy násilí! Již nikdy válku! Již nikdy terorismus!", zvolal papež ve svém závěrečném slově. "Každé náboženství musí ve jménu Boha rozšiřovat na zemi spravedlnost a mír, odpuštění, život a lásku."

Mír je darem Božím a jeho uskutečňování vyžaduje lásku a respekt před jinými lidmi podle zlatého pravidla: "Čiň jiným to, co chceš, aby oni činili tobě," zdůraznil konstantinopolský ortodoxní patriarcha Bartoloměj.

Jde o to "odstraňovat příčiny terorismu". Věřící musejí podporovat mírové a solidární soužití mezi různými etnickými skupinami, kulturami a náboženstvími, vytvářet čestný a trpělivý dialog a vzájemně si odpouštět omyly a předsudky z minulosti i přítomnosti, zdůraznil generální sekretář Světové rady církví Konrad Raiser a pokračoval, že mír je nerozlučně svázán se spravedlností.

Prefekt vatikánské Kongregace pro nauku víry kardinál Joseph Ratzinger označil toto světové setkání náboženských představitelů za důležité znamení pokoje.

Zástupce západoafrického kultu Voodoo vyjádřil přání, aby byly ve 21. století položeny základy spravedlivého a bratrského světa.

Shromáždění se kriticky vyjádřilo také ke slepé víře v technologický pokrok, který v sobě může skrývat riziko zničení a smrti, chybí-li solidarita a porozumění mezi národy.

Shromáždění více než 200 představitelů a zástupců hlavních světových duchovních proudů se konalo na zastřešeném náměstí před bazilikou sv. Františka. Na pódiu nebyly umístěny žádné náboženské symboly, jako dekorace sloužil veliký olivový strom a květiny. Na pozadí barvy bordeau vynikaly barvy, střihy i látky nejrůznějších rouch a obleků zástupců té které náboženské tradice.

Silný vítr dokresloval atmosféru celé slavnosti a Svatý otec na jeho poryvy spontánně zareagoval slovy "také vítr chce hovořit" a s úsměvem připomněl, že podle biblické tradice je vítr jedním ze symbolů Ducha svatého.


Se svolení převzato z TS ČBK http://tisk.cirkev.cz