Jak toužím, aby se každému člověku přinesla Boží dobrota a něha

„Jak toužím po tom, aby byly nadcházející roky proniknuté milosrdenstvím, aby se vyšlo vstříc každému člověku a přinesla se ke každému Boží dobrota a něha!“ Tato slova píše papež František v textu „buly“, kterou vyhlásil právě začínající mimořádný Svatý rok milosrdenství. Mottem tohoto roku bude „Milosrdní jako Otec“. Co to ale milosrdenství je? Asi tušíme, ale běda, aby po nás chtěl někdo bližší vysvětlení.

Solidarita tam, kde dvě strany uzavřely smlouvu

Adolf Novotný ve svém Biblickém slovníku říká, že milosrdenství znamená „pospolitost, zavázanost, solidaritu, které jsou očekávány tam, kde dvě strany uzavřely smlouvu.“ V biblickém podání se „smlouvou“ myslí vztah mezi Bohem a jeho lidem. Novotný pokračuje: „Ovšem teprve proroci pochopili milosrdenství ve vší jeho hloubce. Spojují ho se slitováním, jež se týká zvláště těch, kteří pro svůj hřích vypadli nebo byli vyloučeni ze stavu smlouvy, avšak činí pokání.“

Nejlepší způsob, jak se milosrdenství naučit

Bůh je věrný, i když my jsme nevěrní. On je ochotný nám odpustit třeba sedma sedmdesátkrát. Stačí jen jako marnotratný syn se k němu obrátit, vydat se na cestu. Jestliže milosrdenství neodmyslitelně patří k Bohu, a my máme být „jako nebeský Otec“, je nám jasné, proč Ježíš tak zdůrazňuje milosrdenství. Zkusme si více všímat projevů Božího milosrdenství v Písmu, v církvi, ve společnosti i v našem osobním životě. To je totiž nejlepší způsob, jak se mu sami naučit.