V letech 1990 – 1995 se na východním Slovensku, nedaleko Litmanové, údajně zjevovala každý měsíc Panna Maria. Jedna z vizionářek, Iveta Korčáková, se rozhodla s odstupem několika let vyprávět svůj životní příběh a tak vznikl film Ivetka a hora, který získal jednu z hlavních cen Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě – Cenu pro nejlepší český dokumentární film roku 2008.
Co o filmu napsal web www.aerofilms.cz: Dokumentární film o spirituální zkušenosti jedné dívky na slovenské hoře Zvir. Dne 5. srpna 1990 odpoledne si tři děti ve věku 10, 11 a 7 let - Ivetka, Katka a její bratr Miťko - hrály na mýtině na hoře Zvir, na Lubovnianské vrchovině na severovýchodním Slovensku.
Z okolního lesa se najednou začaly ozývat podivné zvuky,
které se blížily.
Děti se schovaly v blízkém seníku, ale zvuky neustávaly, naopak byly čím dál blíž, aniž bylo cokoli vidět. Strach dětí se stupňoval. Napadlo je modlit se a modlili se "Mária, Matka naša, skry nás pod svoj plášť...". Najednou všechno ustalo a na lavičce v seníku seděla Panna Maria, viděly ji obě dívky. Doprovodila děti do vesnice. Rodiče jim vše rozmlouvali, vrátili se s dívkami zpět na to místo a ony se s Marií opět setkaly. Začaly se sem vracet, postupně i za přítomnosti mnoha poutníků, po nějakém čase se k místu přihlásila i církev. Vidění se opakovala každý měsíc až do 6. srpna 1995, místo navštívilo statisíce lidí. Hora Zvir byla v letošním roce prohlášena za poutní místo.

Odkazy:
- DVD s filmem Ivetka a hora je možné zakoupit již nyní v síti knihkupectví Karmelitánského nakladatelství nebo objednat on-line.
- www.ivetka.net web o filmu a o tématu filmu
- V talk show Jana Krause "Uvolněte se, prosím" na ČT 1 byla hostem Iveta Hudáková, představitelka dokumentu. Pořad lze shlédnout on-line zde.
- www.maria.cz web o mariánské úctě