V českém překladu právě vychází knížka Duchovní ekumenismus předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinála Waltera Kaspera. Načrtávají se tu hlavní zásady ekumenického myšlení a praxe pro všechny a k četbě a aplikaci jsou zváni katolíci i křesťané dalších tradic.
Knížka vychází v roce 2008 – tedy 100 let od prvního oktávu modliteb za jednotu křesťanů (iniciátorem byl Paul Wattson, americký episkopální kněz, který se později stal katolíkem) a 40 let od prvního oficiálního celosvětového slavení Týdne modliteb za jednotu křesťanů (katolická církev a Světová rada církví).
Dokument, jehož autorem je významný teolog a předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Walter Kasper, je svým obsahem i účelem mimořádným počinem. Knížka Duchovní ekumenismus se nezaměřuje na věroučné rozdíly, ale na duchovní kořeny ekumenického úsilí. Opírá se o Písmo, o křesťanskou tradici i o impulsy, které dal ekumenickému úsilí 2. vatikánský koncil a papež Jan Pavel II. Má praktický ráz a zaměřuje se hlavně na to, co mohou křesťané různých konfesí už nyní dělat společně.

Je rozčleněna do tří hlavních částí. V první zaměřujeme pozornost na prohloubení víry prostřednictvím naslouchání Božímu slovu a velkým svědkům víry. Druhá část se zabývá modlitbou a každodenní liturgickou praxí během církevního roku. V třetí části se dostáváme ke službě a svědectví křesťanů, tedy k samotné praxi uvnitř církevních společenství a k tomu, kde a jak ekumenismus uskutečňovat.

Duchovní ekumenismus.