Teologickou konferenci zaměřenou na tématiku služebného kněžství pořádá od 21. do 23.2.2005 Diecézní teologický institut (DTI) v Hradci Králové. Přihlášky je možno podávat už nyní.
Hradec Králové: Konference konaná v Novém Adalbertinu je určena všem zájemcům z řad kněží, jáhnů a pastoračních pracovníků, studentům teologie i dalším zájemcům činným v odborně-teologické či pastorační oblasti. Cílem konference je ukázat zakotvení služebného kněžství v tajemství Kristově a přispět tak k hlubšímu poznání teologických základů církevní služby.

Konference nejprve představí biblická novozákonní východiska k tématu (J. Brož). Na jejich základě dále ukáže systematicko-teologické vymezení služebného úřadu v církvi (R. Machan). V následující úvaze se bude zabývat vybranými aspekty kněžské služby z pohledu dogmatického teologa (C.V. Pospíšil). Ve dvou kratších příspěvcích poté připomene jednotlivá svědectví o hierarchickém kněžství v patristice (D. Vopřada) a v dokumentech 2. vatikánského koncilu. Způsob, jakým téma kněžství reflektuje literatura 20. stoletní, budou účastníci sledovat na příkladu díla G. Bernanose (D. Halasová). V další části se program zaměří na vztah kněžské a jáhenské služby (J. Kaňa), vztah hierarchického kněžství a ostatních služeb v církvi, jako jsou např. služby pastoračního asistenta nebo člena pastoračních či ekonomických rad (A. Opatrný). Nakonec má konference ukázat význam kolegiality pro kněžskou spiritualitu (V. Kohut) a připomenout, že právě kultura tvoří cestu evangelizace.
Program konference naleznete v příloze tohoto článku.

Přihlášky k účasti je možné podávat do 7.2.2005 na adresu DTI. V přihlášce je třeba uvést přesný požadavek na zajištění stravy a ubytování v jednotlivých dnech. Ubytování je poskytováno ve dvou- a třílůžkových pokojích. V případě žádosti o společné ubytování je třeba přihlášky podávat společně (s výslovným uvedením tohoto požadavku).
Příspěvek účastníků, kteří nejsou zaměstnanci Biskupství královéhradeckého, činí za celý kurz 960 Kč. Cena jednoho noclehu se snídaní je 360 Kč, oběd nebo večeře stojí 60 Kč.

Kontakt na pořadatele: DTI, Biskupství královéhradecké, Velké nám. 35, 500 01 Hradec Králové; tel: 495 063 428 (423); mailto:dti@diecezehk.cz; http://dti.diecezehk.cz.

Z předešlých konferencí DTI jsou k dispozici následující sborníky, které vydalo nakladatelství Trinitas, Havlíčkova 14, 568 02 Svitavy:
* Eucharistie – mysterium fidei (65 Kč)
* Maria z Nazareta (198 Kč)





***

Se svolením převzato z: TS ČBK