Prohlášení křesťanských církví v ČR ke vstupu naší země do EU přijali představitelé křesťanských církví v ČR na závěr konference "Křesťané a Evropská unie" v Praze dne 17. února 2003.
Prohlášení křesťanských církví v ČR ke vstupu naší země do EU

"Církve podporují sjednocení evropského kontinentu. Bez společných hodnot není možné dosáhnout společné jednoty. Jsme přesvědčeni, že duchovní dědictví křesťanství představuje inspirující sílu k obohacení Evropy." (Charta Oecumenica)

Myšlenka sjednocené Evropy vznikla po 2. světové válce s cílem zabránit dalším možným válečným konfliktům jako projev vůle evropských národů a významných křesťanských politiků. Byla tak současně vyjádřena snaha vytvořit vhodné mravní, politické i hospodářské podmínky k mírovému soužití obyvatel Evropy.

Křesťanské církve v Evropě se na procesu integrace aktivně spolupodílejí. Univerzální charakter hodnot evangelia je pro církve v ČR, sdružené v Ekumenické radě církví a České biskupské konferenci, důvodem, proč ani ony nemohou a nechtějí zůstat mimo tento proces.

I přes to, že jsou nám známy problémy současné Evropy, prohlašujeme, že jsme si vědomi své povinnosti usilovat o sjednocení Evropy na základě úcty k lidskému životu a k celému stvoření. Podporujeme proces sjednocování na principech vzájemné důvěry a spolupráce, solidarity, subsidiarity, demokracie a plurality, trvalé udržitelnosti života, naděje a smíření. "Jestliže chceme, aby byla nová jednota Evropy stabilní, musíme ji budovat na stejných duchovních hodnotách, které ji kdysi formovaly, při zohlednění bohatství a různorodosti kultur a tradic jednotlivých národů. Tento nejhlubší základ jednoty přineslo Evropě křesťanství a po staletí jej posilovalo svým evangeliem…" (Jan Pavel II.) Své křesťanské vyznání chceme dosvědčovat službou lásky, mravně odpovědným životem a vzájemnou tolerancí.

Vítáme možnost zapojit se do budování Evropy sjednocené na křesťanských hodnotách, a obracíme se proto nejen na všechny křesťany, ale i na další spoluobčany v naší zemi, aby nepromeškali tuto jedinečnou příležitost naplnit touhu mnoha generací vyrůstající z odkazu pražského biskupa Vojtěcha, Karla IV., Jiřího z Poděbrad, Jana Ámose Komenského a dalších, podílet se na spoluutváření evropského společenství.

K prohlášení se kromě Římskokatolické a Řeckokatolické církve připojily: Bratrská jednota baptistů, Církev bratrská, Církev československá husitská, Církev starokatolická, Českobratrská církev evangelická, Evanjelická cirkev augspurského vyznania v ČR, Evangelická církev metodistická, Jednota bratrská, Pravoslavná církev v českých zemích a Slezská církev evangelická augspurského vyznání.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK