Praktická a jednoduchá cesta duchovního života, založená na Božím slově.
Lectio divina je způsob četby Bible, "vyzrálý" a osvědčený mnoha staletími. Díky němu se biblická čtení mohou stát posilou víry v našem každodenním životě.
Lectio divina není určena pouze nějaké duchovní elitě, ale všem křesťanům. Usnadňuje osobní setkání mezi člověkem a Bohem, pomáhá lépe naplňovat každodenní život Boží přítomností a zaměřuje ho ke smysluplnému cíli.

Lectio divina napomáhá naší modlitbě a proměňování našeho života. Lectio divina přináší neobyčejné plody duchovní obnovy všem, kdo se jí věrně drží.



JEDNOTLIVÉ KROKY LECTIO DIVINA:



1. VZÝVEJ DUCHA SVATÉHO

Než začneš číst biblický text, vzývej Ducha svatého, abys v jeho světle a síle mohl Boží slovo pochopit. Tím se vyhneš nebezpečí, že bys Boží slovo pouze jednostranně konzumoval a deformoval podle svých vlastních požadavků.

Pokud si v modlitbě nevyprosíš dar Ducha svatého, nemůžeš proniknout do srdce Písma. Jedině Duch svatý ti umožní proniknout do hlubin Božího slova a objevit jeho tajemství. Proto kdykoliv chceš číst Bibli, ať už sám nebo ve společenství, vzývej vždy Ducha svatého. Duch svatý je jediný pravý učitel a vykladatel Písma svatého.





2. ČTI BOŽÍ SLOVO (= LECTIO)

Otevři Písmo svaté a beze spěchu si přečti biblický úryvek. Snaž se zachytit ve svém srdci, co ti skrze něj říká Duch svatý. Uvědom si, že skrze četbu Písma svatého k tobě "někdo" mluví: tím "někým" je sám Ježíš.

Jak vlastně číst biblický text? Je nutné znovu a znovu ho pročítat, i nahlas, a třeba i tužkou podtrhnout myšlenku, která tě zaujala. U Písma svatého je třeba ‚prodlévat' a ‚pracovat' beze spěchu. Jestliže budeš věrný této opakované a pozorné četbě, budeš moci biblický text poznat a stále objevovat celé množství podnětů, které se v Božím slově skrývají. V tomto procesu ti může pomoci i nějaký biblický komentář. Nezapomeň ale: abys mohl proniknout do Božího slova, je v prvé řadě nezbytné naslouchat Bohu. Skrze posvátné texty k tobě mluví on sám.





3. ROZJÍMEJ BOŽÍ SLOVO (= MEDITATIO)

Rozjímat - meditovat znamená o biblickém textu přemýšlet, nehledat poznatky, nýbrž "chuť" Božího slova, "přežvykovat" je a soustředěně se jím zabývat ve svém nitru. Meditovat znamená v Boží přítomnosti zavřít oči a konfrontovat text s vlastním životem.

V tomto kroku máš nechat Boží slovo sestoupit do hlubin své duše, poměřit se s ním, vstoupit do jeho nitra a ‚obrátit se' k němu. Slovo nemáme ale ‚přežvykovat' pouze v době meditace, nýbrž také během dne: má znít v našem nitru a stát se měřítkem všeho, co děláme. Meditace ti tak pomůže objevit ‚duchovní smysl' Písma - smysl, který ti chce sdělit Duch svatý. Nezapomeň ale: smysl slov nám nepřináší jen samotná četba, ale také zkušenosti, které jsme získali během celého života.





4. MODLI SE BOŽÍM SLOVEM (= ORATIO)

Poctivé rozjímání Božího slova nezbytně vede k modlitbě. Modlitba je odpovědí Bohu, když jsme mu předtím naslouchali.

V modlitbě se necháváš oslovit pocity, které v tobě vyvolává biblický text. Boží slovo se v modlitbě stává podnětem pro vyjádření chvály, děkování, prosby, důvěry, lítosti, nebo požehnání. Proměnit Slovo v modlitbu znamená vidět v zrcadle Písma sám sebe a všechny každodenní události, ať už jsou radostné nebo naplněné hořkostí, úspěšné či neúspěšné… Pokud existuje rozpor mezi modlitbou a činností, nemůžeme dojít k opravdu vtělené modlitbě ani k duchovně vyzrálému jednání.





5. NAZÍREJ BOŽÍ SLOVO (= CONTEMPLATIO)

Nemusíš se křečovitě snažit dojít až k tomuto kroku. Kontemplace totiž není žádná technika nebo proces, který lze vyvolat zvnějšku, nýbrž dar Ducha svatého. Je to pasivní záblesk Boží blízkosti, jehož původcem je Bůh.

V kontemplaci jde o poznání Boha srdcem. Znamená to nechat stranou detaily a přejít k podstatnému. Prostřednictvím pokojné adorace v té chvíli objevíš - nikoliv rozumem, nýbrž svým srdcem a myslí - tajemství vlastního života ve světle tajemství Božího. Kontemplovat znamená pozorovat v atmosféře ztišení tajemství Boha očima plnýma obdivu a obnovit křehké a nádherné spojení s Bohem. V tomto okamžiku se události tvého osobního života dostávají do pozadí. Kontemplace tě má následně dovést ke smysluplnému jednání.





6. JEDNEJ PODLE BOŽÍHO SLOVA
A VNÁŠEJ JE DO ŽIVOTA (= ACTIO)

Předchozí kroky mají smysl pouze tehdy, jsou-li orientovány na život. Proto ti doporučuji, aby ses nějaké slovo z Bible snažil žít. Než ji tedy zavřeš, dej si konkrétní předsevzetí, o něž se budeš v průběhu dne snažit. Své setkání s Božím slovem pak uzavři modlitbou.




EVANGELIUM JE KNIHOU BOŽÍHO ŽIVOTA A BYLO NAPSÁNO, ABY SE STALO KNIHOU NAŠEHO ŽIVOTA. (M. DELBREL)



***


ZPRACOVÁNO PODLE: knihy G. Zeviniho a P. Cabra: Lectio divina na každý den v roce; vyd. Karmelitánské nakladatelství; www.kna.cz


***


Další texty k související tématům: bible naleznete zde a modlitba naleznete zde