V srpnu proběhne již po patnácté letní tábor Biblické jednoty. Tyto tábory jsou jedinečné tím, že jsou mezidenominační a tradičně se jich účastní tenaageři (12-15) z celé České republiky, různého vyznání, ale také bez vyznání. Na táboře je dáván prostor hlavně tomu, co máme společného a povzbuzujeme se v hledání Boha. Kromě křesťanských programů nechybí hry, noční bojovky, workshopy, zpívání a také výuka angličtiny.
Další předností tábora jsou skupinky: 4-6 účastníků má svého „young leader“(mladšího vedoucího), který se svou skupinkou tráví volný čas a bydlí s nimi v pokoji. Mladší vedoucí tak mohou mít kamarádské vztahy s dětmi a také se tak trénují a zdokonalují v tom, jak sloužit nejen jako vedoucí na těchto táborech, ale také ve svém okolí a společenství.

Letošní termíny jsou ve třech turnusech: 4.-11.8., 11.-18.8., 18.-25.8.2007. Tábor bude probíhat v Penzionu Omega v Bratrouchově v Krkonoších. Pozvánky a přihlášky jsou ke stažení na www.su-czech.org.

Biblická jednota je mezidenominační občanské sdružení České republiky, které je členem světové organizace Scripture Union a je zároveň ve volném svazku Biblického fóra s některými jinými organizacemi zabývajícími se Biblí. Hlavním cílem je seznamovat děti, mladé lidi i rodiny s Boží dobrou zprávou - s evangeliem - a povzbuzovat lidi všeho věku ke každodennímu setkávání s Bohem čtením Bible a modlitbami.


***

O tom, jaké to bylo loni nejen na táboře, ale také na soustředění pro vedoucí, napsala Sandra Techlová, jedna z mladších vedoucích.

„Loňský letní tábor jsme měli ve 4 týdnech od 22. – 19.8.2006 vždy od soboty do soboty v horské chatě u Nového města nad Metují v Orlických horách.)

1. týden byla příprava, která byla stejně jako loni zaměřena na mladší vedoucí (celkem zde bylo 50 lidí) a přípravu zbývajících týdnů, na které přijely děti z celé ČR. Přípravu jsme započali nedělním celodenním půstem, kdy jsme snídali suchý chléb a pak už jsme celý den pili jen čistou vodu (asi abychom si uvědomili, že nejenom chlebem je člověk živ Mt 4,4). Celý den jsme měli čas přemýšlet o našem životě a o Bohu. Další dávku chleba jsme dostali až pozdě večer, kdy už jsme všichni ‚šilhali hlady‘.

Odevzdali jsme všechny časoměřiče (včetně mobilů-úúúú) a šli do postýlek. Po krátkém (vůbec ne vydatném) spánku jsme byli vzbuzeni, sbalili si spacáky a šli na ‚procházku‘. Téměř okamžitě po tom, co nám zmizela chata z očí začalo neuvěřitelně pršet, takže jsme pokračovali pod celtami jako ovce poslepu. Když jsme došli na mýtinu, postavili jsme přístřešky z celt a asi na hodinu a půl usnuli.

Ráno (podle hodin v kuchyni něco před 7) jsme ‚večeřeli‘ guláš (bylo nám řečeno, že ta hodina a půl v lese bylo prý ve ‚skutečnosti‘ 32 hodin) a pak jsme šli zase spát.
Jeden den jsme byli na kánoích, což byl taky skvělý způsob, jak se zkoordinovat a naučit se spolu komunikovat (ještěže bylo teplo J) a jeden den jsme lezli po skále – to nás mělo naučit vnímat a spolehnout se na člověka, který nás jistil.
A pak už byl nejvyšší čas začít připravovat program na zbývající tři týdny: vyzdobit chatu, připravit pokoje, jmenovky, hry…
V sobotu začaly přijíždět ‚děti‘ a tábor mohl začít. Hráli jsme ice-breakry (seznamovací hry) a pokračovali po večeři. Potom jsme měli program – zpívali jsme české i anglické chvály a následoval vtipný výklad Bible, popř. scénka a co si kdo z vedoucích vymyslel. Vše bylo v rámci hesla Jesus – The Living Water (Ježíš, pramen živé vody), které nám bylo neustále připomínáno na velmi vyvedeném plakátu, který visel v hlavním sále.
Náš běžný den začínal budíčkem (obvykle Brian něco zpíval), pokračoval dobrovolným ztišením a snídaní. Po snídani byl duchovní program, angličtina, svačina, workshopy (něco jsme vyráběli, nebo hráli společenské a sportovní hry…), oběd a polední klid. Odpoledne jsme hráli celoodpolední hru v menších týmech a pak už byla večeře, po které jsme si mohli zasportovat v ne zrovna běžných hrách (raga, kriket…) a pak byl zase duchovní program a hot chocolate (kakao a sušenky) a pak už jen následoval quiet time (chvíle ztišení nad Biblí a hodnocení dne ve skupinkách po 1-2 pokojích) a večerka. Byli jsme na celodenním výletě, měli turnaj v ping-pongu, volejbale i frisbee. (je to neuvěřitelné, ale stihli jsme to všechno a ještě spali 8 hodin – neměli jsme televizi).
Na prvním turnuse bylo 47 lidí, na druhém 52, a na třetím dokonce 89, ale všechny týdny byly super.“
Sandra Techlová