Dotaz: Dobrý den, pane faráři. Jsem věřící člověk, snažím se být v kontaktu se svým Pánem každý den prostřednictvím modliteb,svátostí, návštěv mší svatých. I církev , její podstatu beru jako svatou, jako instituci, prostřednictvím které se potkávám s Kristem. Ale často se setkávám s názorem, že dnešní církev je moc konzervativní, není pro mladé lidi, proto se lidé od ní stále více odvracejí, že se musí "něco" reformovat. Přiznávám, že se mi tyto názory moc nelíbí. Co si o to myslíte vy?. Děkuji. Hanka.
Odpovídá Adrián Pavel Zemek OPraem.:
Myslím si, že církev jako celek není ani moc konzervativní, ani moc liberální, ale je katolicky široká. To znamená, že v ní nacházejí domov a zazemí lidé různých přístupů, lidé, kteří touží po vyšší míře jistoty a mohou být označováni za konzerativní, nebo ti, kdo mají rádi mnoho možností, ze kterých by si vybírali a mohou nést nálepku liberální. Přes různost přístupů mohou všichni nalézt svůj domov v církvi a setrvat v ní, pokud se nestanou militantními a nepřátelskými, pokud v pýše nebudou tvrdit, že jen oni mají celou pravdu, se zcela mýlí. Protože zjevně nejsme tak daleko, že bychom byli všichni k sobě navzájem v církvi takto přátelští a pokorní vůči pravdě, proto se musí něco reformovat. Správněji někdo, a přesně - vlastně každý jeden z nás. (Odpovězeno: 11.06.2009 13:40)




***

Dotaz a odpověď jsou převzaty z opětovného pokračování internetového rozhovoru s Adrianem Zemkem na téma: "Proč dnes hledat Boha".


Proč dnes hledat Boha?
Záznam online rozhovoru s P. Adrianem Zemkem