Cílem pastorace povolání je pomoci člověku objevit Boží plán pro svůj život a odpovědět na Boží volání. Proto byl v listopadu 2006 sestaven tým kněží, zasvěcených osob a laiků katolické církve, kterým leží na srdci, aby mladí lidé nalezli povolání, ke kterému je Bůh volá. Nedávno byly také oficiálně zprovozněny webové stránky pro podporu povolání: www.HledamPovolani.cz.
Úkoly týmu pro pastoraci povolání jsou:

1. Vlastní formace, neboť máme-li formovat jiné, musíme nejdříve formovat sami sebe.

2. Podpora trvalé formace v našich komunitách, aby se stávaly komunitami povolávajícími.

3. Spolupráce s manželskými páry a s rodinami. I k manželství je člověk povolán Bohem.

4. Šíření modlitby za povolání, vytváření kultury povolání, společná modlitba, rekolekce, ...

5. Vzájemná informovanost. Na internetové stránce www.HledamPovolani.cz mohou mladí lidé najít kromě aktuálních informací o duchovních obnovách, exerciciích a akcích zaměřených na rozlišování povolání i podnětné texty k prohloubení víry a svého vztahu k Bohu.

6. Sdílení o zkušenostech při práci s mládeží.

7. Zapojení se do aktivit, které pořádají např. Diecézní centra pro mládež, PMD, atd.

8. Učit se spolupráci mezi jednotlivými společenstvími zasvěcených osob. Ne konkurovat, ale doplňovat se. Papežský dokument Nové povolání pro novou Evropu říká: „Společné svědectví činí animaci účinnou.“


Členy týmu, který začal v České republice působit, jsou diecézní i řeholní kněží, řeholní sestry, zasvěcené osoby a laici, kteří chtějí povzbuzovat hledajícího člověka, aby dal pozitivní odpověď na toto Boží volání. Koordinátorem pro Pastoraci povolání v ČR je jmenován biskup Mons. Josef Kajnek.


„Pedagogika povolání vychází z Evangelia podle příkladu mimořádného animátora, kterým je Ježíš. Jaké jsou evangelní postoje? Rozsévat, doprovázet, vychovávat, formovat a rozpoznávat.“ (srov. papežský dokument:„Nové povolání pro novou Evropu“)


P. Jiří Damián Škoda, petrin a S. M. Vincenta Kořínková, boromejka (zástupci týmu pro pastoraci povolání v ČR)