Na závěr velehradského zasedání Plenárního sněmu přijali v pátek 11.7. delegáti následující poselství.
Velehrad

SESTRY A BRATŘI V KRISTU, DRAZÍ PŘÁTELÉ!

1. Ve dnech 6.–12.7.2003 jsme se sešli na Velehradě, abychom jako Plenární sněm katolické církve v České republice zhodnotili její dosavadní vývoj a hledali cesty do dalších let. Využili jsme práce sněmovních kroužků, zkušeností přípravného období a podnětů odborníků, kteří připravili pracovní text sněmu. Delegáty sněmu byli volení zástupci českých a moravských diecézí: laici, řeholnice a řeholníci, jáhni a kněží, a ti, kteří se účastní sněmu podle předpisů církevního práva – generální a biskupští vikáři, děkani teologických fakult, představení seminářů a všichni biskupové. Přizváni byli také odborníci z různých oblastí, přibližně sto účastníků.

2. Vyjadřovali jsme se k pracovnímu textu s názvem "Nenechme si vzít budoucnost", který schválila Česká biskupská konference a předložila ho sněmu. V diskusi bylo vzneseno téměř 200 připomínek a návrhů. Vrátili jsme se v nich také k minulosti, neboť v přiznání vlastních chyb vidíme předpoklad poctivého přemýšlení o budoucnosti.

3. Ve dnech sněmu, v ovzduší modlitby, jsme svobodně a ohleduplně komunikovali a přáli bychom si, aby sněm a naše církev v tomto duchu pokračovaly. Z příspěvků delegátů vyplynulo, že pro další práci sněmu je nutná důkladnější analýza nedávné minulosti i přítomnosti života církve v měnící se společnosti.

4. Po prvém zasedání jsme ještě nedospěli k závazným závěrům a normám pro další život církve. Přesto na pochopitelnou a mnohými očekávanou otázku, jaké bude pokračování sněmu, odpovídáme: Sněm bude pracovat ve svých komisích do dalšího plenárního zasedání především v těchto oblastech: misijní a evangelizační působení církve v české společnosti, analýza situace ve společnosti a církvi, celoživotní vzdělávání laiků i kněží, starost o mládež a rodiny a jiné pastorační otázky, péče o duchovní povolání. Sněm bude formulovat normy pro život církve a po svém zakončení vybízí ke konání diecézních synod.

5. Formy odpovědnosti za církev a svět, na kterých se chceme podílet, se mohou měnit, avšak zdroj veškeré obnovy a naděje zůstává neměnný: Ježíš Kristus. Tuto odpovědnost chceme uskutečňovat společně s křesťany ostatních církví a společenství a zveme k ní i všechny lidi dobré vůle.

6. Vyslovujeme své uznání a děkujeme všem členům sněmovních kroužků a jejich moderátorům za podněty i kritické hlasy a přípravné komisi Plenárního sněmu za její práci. Zvláště děkujeme všem, kdo se za sněm modlili a vložili do jeho přípravy i své utrpení.

Miloslav kardinál Vlk,
předseda PS a účastníci sněmu


***

Se svolením převzato z: TS ČBK

Stránky věnované církevnímu sněmu naleznete na adrese: http://snem.cirkev.cz