Ze Sýrie přicestoval do Prahy nový apoštolský nuncius italského původu - arcibiskup Diego Causero.
"V Praze jsem poprvé. Je to pro mě ale návrat do Evropy, přicházím velmi rád". V Sýrii jsou křesťané menšinou - je jich méně než 10 procent. V zemi převažuje islám. "Syrští křesťané potřebují podporu ze strany křesťanů v jiných zemích. Často mají dojem, že jsou ve své vlasti cizinci." Po svém příjezdu arcibiskup řekl, že se chce naučit česky a sdělil priority své nunciatury.
Zmínil pomoc biskupům, řeholím, šíření katecheze, úsilí o křesťanskou přítomnost ve školství, v kultuře či ve světě nových technologií. Ohledně česko-vatikánské smlouvy uvedl, že bude pokračovat ve snaze o dohodu. "Nemáme určené žádné pevné termíny pro dosažení dohody," uvedl nuncius. Podle něj Svatý stolec vždy při jednáních o mezistátních smlouvách usiluje o dosažení široké shody názorů.

Vatikán a Česká republika podepsaly smlouvu 25. července 2002. Podepsaný dokument ale neprošel Sněmovnou. "Byla veliká chyba, že poslanci smlouvu nečetli. Místo toho se rozhodovali na základě několika ideologických hesel," uvedl kardinál Vlk. Prezident republiky Václav Klaus nedávno text smlouvy kritizoval a doporučil zahájení nových jednání.

Dovést do konce smlouvu mezi Českou republikou a Vatikánem je právě jedním z úkolů apoštolského nuncia Diega Causera, který dříve zastupoval apoštolský stolec též v Kongu, Středoafrické republice či Čadu.


***

Se svolením zpracováno podle č. 14/2004 Katolického týdeníku.


Další texty k tématu kněžství naleznete zde

Další texty k tématu zasvěcený život naleznete zde

Další texty k tématu výchova naleznete zde.

Další texty k tématu křesťanství naleznete zde.

Další texty k tématu kultura naleznete zde.