Vybrané statě z pastorální teologie (Pavel Ambros)
Kniha je výběrem statí z pastorální teologie, jde o doplněný soubor mnoha přednášek autora na aktuální problémy života církve. Autor sám v úvodu píše: „(kniha)… v jistém smyslu bilancuje trvalé úsilí být nablízku zásadním zápasům víry, kterých jsem v současné římsko-katolické církvi v Čechách a na Moravě svědkem. A to je služba teologa dnes.“ Jsou zde rozvinuta a aktualizována témata zmiňovaná v autorově knize Kam směřuje česká katolická církev?
Kniha je rozdělena do tří částí. První část podává celkový pohled na proměnu pastorační situace v českých zemích v posledních deseti letech. V druhé části jsou shrnuty myšlenky týkající se úsilí o formulaci teoretických východisek pastorální teologie vedoucích k pravdě, která je věrná pastoraci a která je do víry vepsána. Třetí část je komentářem studií věnujících se speciálním pastoračním problémům s poukazem na novou podobu pastorace, která chce programově zůstat věrná lásce a která touží poznávat blíže a lépe toho, koho miluje.

V třetí části je několik zajímavých studií k aktuálním pastoračním problémům dnešní církve v Čechách. Jsou zde kapitoly věnující se problémům nedostatku kněží a potřebě církve slavit svátost eucharistie, krizi svátosti pokání, chápání autority, poslušnosti a moci v církvi, rodinné pastoraci, ekumenismu, úbytku povolání k zasvěcenému životu, ignaciánské spiritualitě a mnoha dalším.


Ambros Pavel:
Teologicky milovat církev
Vybrané statě z pastorální teologie
Refugium, Velehrad 2003


***

Informace o dalších vydaných knihách naleznete zde.


Další texty k tématu teologie naleznete zde.


Další texty k tématu církev naleznete zde.


Další texty k tématu pastorace naleznete zde.