Slavnost, při které položí Patrick Olive, opat ze Sept-Fons, základní kámen nového kostela vznikajícího kláštera v Novém Dvoře, začíná 21.3. v 9.30 hodin.
Nový Dvůr: Slavnostní bohoslužbu bude celebrovat plzeňský biskup František Radkovský. V jejím závěru položí opat mateřského kláštera trapistů ze Sept-Fons, Patrick Olive, základní kámen nového kostela. Ten doplní spolu s dalšími budovami barokní komplex bývalé zemědělské usedlosti, na které trapisté zakládají klášter pro českou komunitu.

Bratři trapisté žádají, aby se během liturgického obřadu nefotografovalo, ani nefilmovalo.

Odpoledne se uskuteční konference autora projektu kláštera, britského minimalisty Johna Pawsona, plzeňského architekta Jana Soukupa, který se na stavbě také podílí, a bývalého francouzského velvyslance v České republice Jeana Guégina. Na závěr promluví také opat Patrick Olive.

Zhruba jedna polovina areálu budoucího kláštera má být dokončena v letošním roce. Řeholníci by se do Nového Dvora měli stěhovat už v srpnu. Do této části západních Čech přichází díky pozvání plzeňského biskupa mnišská komunita, která se v tomto kraji s pohnutou historií chce stát symbolem duchovní vitality církve a svým mnohonárodnostním složením zpřítomňovat i kulturní a hospodářský potenciál Evropy.



Se svolením převzato ze serveru TS ČBK http://tisk.cirkev.cz