Biskupství brněnské, Masarykova univerzita a sdružení Hippokrates uzavřeli smlouvu, která umožňuje, aby se v akademickém roce 2007/2008 v Brně v rámci Univerzity třetího věku uskutečnil kurz Živá teologie – Spirituální dimenze člověka. Kurz bude probíhat v týdenních až dvoutýdenních intervalech v odpoledních hodinách v centru Brna a zahrne celkem 18 dvouhodinových přednášek. Přednášejí přední odborníci Masarykovy univerzity, Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci a Biskupství brněnského. Studium je bezplatné, hradí se zápisné ve výši 500.- Kč. Kurz bude zahájen v říjnu 2007, počet účastníků je však omezen a je proto potřebné, aby se zájemci přihlásili co nejdříve.
Přihlášku lze zaslat nejlépe e-mailem na adresu bioetika@volny.cz, případně telefonicky na čísle 548527262 nebo poštou: Hippokrates, Míčkova 59, 614 00 Brno (tedy nikoli na MU). Podrobnější informace: www.volny.cz/bioetika.



Co je to Univerzita třetího věku?

Jde o jednu z nejúčinnějších forem vzdělávání seniorů. První Univerzita třetího věku vznikla z iniciativy Pièra Vellase v Toulouse v roce 1973. Brzy poté zahájily svou činnost univerzity třetího věku na jiných místech ve Francii a potom v Belgii. Postupně se však univerzity třetího věku zakládaly také ve Švýcarsku, Polsku, Itálii, Španělsku i jinde a dnes jde o záležitost celosvětovou.
U nás vznikla první Univerzita třetího věku v roce 1986 při Palackého univerzitě v Olomouci, a to za organizační spoluúčasti Českého červeného kříže. Brzo pak následovaly Univerzity třetího věku v Praze, Plzni, Hradci Králové, Ostravě i jinde. V Brně se první běh Univerzity třetího věku zahajoval teprve v roce 1989, o studium však byl od začátku značný zájem. V současnosti patří Univerzita třetího věku k úspěšným a nezpochybnitelným aktivitám Masarykovy univerzity. Univerzity třetího věku dnes ovšem existují také při jiných brněnských vysokých školách.
Obecně lze říci, že cílem studia osob vyššího věku v univerzitě třetího věku je získání znalostí a osvojení zvyklostí užitečných ve stáří, zatímco běžné vysokoškolské studium je zaměřeno především na získání znalostí a dovedností potřebných při výkonu určitého povolání. Některé kurzy uskutečňované v rámci univerzit třetího věku mají rozšířit všeobecný rozhled, jiné jsou specializované a umožňují získat hlubší vědomosti a osvojit si dovednosti v určitém konkrétním oboru.