Dny lidí dobré vůle na Velehradě, jejichž součástí je také Národní pouť (5.7.) a Koncert lidí dobré vůle (4.7.), jsou největší akcí, která se koná v České republice u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů a spolupatronů Evropy sv. Cyrila a Metoděje. Letos bude program oproti minulým ročníkům bohatší, např. o prezentaci různých hnutí apod.
Velehrad: V loňském roce se Národní pouti na Velehradě zúčastnilo zhruba 27 tisíc lidí, stejnou návštěvnost očekávají pořadatelé i v tomto roce. Letos bude však program na Velehradě ještě bohatší, např. o prezentaci spolků. Ty budou rozděleny do pěti bloků, v nichž se v neděli 4.7. odpoledne představí organizace věnující se rodinným aktivitám, církevní hnutí a komunity, charitativní organizace, ekologové a vzdělávací instituce. Součástí programu je i mezinárodní setkání vozíčkářů či seminář o křesťanské filmové tvorbě.

V předvečer státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, v neděli 4.7., mají Dny lidí dobré vůle následující program:

* 12.30 hodin
Prezentace a expozice ekologických aktivit, složek neziskového sektoru, charitativních organizací, prorodinných aktivit, duchovních hnutí a komunit a dalších dobročinných organizací, včetně účasti jejich hlavních představitelů

* 15.00 hodin
Poutní mše pro vozíčkáře ve velehradské bazilice

* 16.00 hodin
Setkání vozíčkářů se zajímavými hosty v tělocvičně místní základní školy; akcí provází Monika Žídková, zúčastní se např. operní pěvec Peter Dvorský, automobilový jezdec rallye Roman Kresta a další, jejichž jména mají být příjemným překvapením

* 19.00 hodin
Koncert lidí dobré vůle, který bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas 1 – Radiožurnál; záznam odvysílá Česká televize (účinkují: Jiří Pavlica s Hradišťanem, Peter Dvorský, Lenka Filipová, Miro Žbirka, Petr Spálený, Lewron Orchestra a další; moderuje P. Prokop Siostrzonek); po koncertu jsou vozíčkáři zváni na malou zahradní slavnost spojenou s příjemným posezením a malým občerstvením, asistenční službu zajišťuje Maltézská pomoc

Již tradiční setkání vozíčkářů na Velehradě organizuje Maltézská pomoc, o.p.s. ve spolupráci s Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů a pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Skupinu vozíčkářů z Rumunska a z Německa, která bude ubytována v hotelu Společenský dům v Otrokovicích, bude hostit a provázet Maltézská pomoc již od pátku 2.7. Vozíčkáři ze zahraničí navštíví nejznámější místa regionu - Luhačovice, Uherské Hradiště a Buchlovice a v neděli 4.7. se připojí k programu na Velehradě.

Bližší informace: Michal Umlauf, Maltézská pomoc, o.p.s., P.O. Box 179, 771 11 Olomouc; tel: +420/736 620 804; mailto:michal.umlauf@maltezskapomoc.cz.

Slavnostní mše Národní pouti začíná v neděli 5.7. v 10.30 hodin na nádvoří velehradské baziliky. Hlavním celebrantem bude český primas, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a promluvu pronese kardinál Tomáš Špidlík. Byzantsko-slovanská liturgie sv. Jana Zlatoústého je na programu od 15.00 hodin.




***

Se svolením převzato z: TS ČBK