Kdo nás vysvobodí z nynějšího zlého věku?
Zastavte nástup komunistů! - stálo na plakátu, který před rokem vyvěšoval na Břeclavsku otec Vojtěch Protivínský. Šlo tehdy o doplňovací volby do senátu a v jejich posledním kole došlo k souboji kandidáta čtyřkoalice s kandidátem komunistů. Otec Protivínský varoval lidi, aby nevěřili komunistům, když tvrdí, že hájí svobodu protože jsou to přece právě oni, kdo poslali miliony lidí do koncentračních táborů.
Dnes za to čelí obvinění z "hanobení rasy, národa či přesvědčení" a okresní vyšetřovatel tvrdí, že obvinění je oprávněné a on že bude postupovat standardně, tedy nestranně, padni komu padni. Jistě vzorný postoj, zvláště u nás a dnes.

Jsme zemí, kde po pádu komunizmu nedošlo k žádné honbě na početné komunistické zločince, komunistická strana u nás nadále legálně existuje a je zastoupena v parlamentu, přes všechny hrůzy, které má na svědomí. Drzost těch, kdo se i osobně podíleli na represích minulosti, člověku vyráží dech. Tito lidé opravdu nevědí, co to je svědomí a čest! Cynicky se dovedou vysmívat svým někdejším obětem a teď už to vypadá na to, že by nám dokonce chtěli o do nebe volajících zločinech komunizmu zakázat i jen mluvit! A jestliže je jejich nestydatý požadavek opravdu v souladu se zákonem, pak je naše zákonodárství jen dokladem toho, v čem nadále, i v roce 2001, žijeme, a kdo je u nás u moci. Jen souběžníci komunistického systému mohou navrhnout, v parlamentu odhlasovat a potom v praxi okázale uplatňovat takovéto zákony; jen lidé bez citu pro skutečnou spravedlnost mohou sloužit takovéto justici. Za chvíli by nás mohli chtít za říkání pravdy o komunizmu začít trestat vězením!

Na podporu obviněného kněze se zvedla vlna solidarity a to je v dané situaci dobře. Ve skutečnosti by ale nemělo být takové podpory vůbec zapotřebí a je v ní skryto čertovo kopýtko: Právo je u nás zřejmě velmi "ohebné", to co břeclavský vyšetřovatel říká o standardní nestrannosti svého postupu, jsou jen plané řeči. Naše justice nepůsobí dojmem justice postkomunistické, ale prokomunistické. Jaký div, že se u nás za tohoto stavu beztrestně a vesele tuneluje, před soudem zapomíná na původ milionových darů z ciziny a že žádný z velkých podvodníků nebyl po právu potrestán. I mezinárodně stíhaný podvodník je pod tímto zorným úhlem ve skutečnosti prý obětí jakési podivné, třídní odvety. Symbolický meč v ruce justice se u nás ohýbá pod vnějším tlakem jako stvol trávy ve větru. Co si o ní má člověk myslet jiného, než že je v rukou staronové gardy?

Zpupnost svévolníků u nás dosahuje biblických rozměrů - odkud nám bude moci přijít záchrana? Kdo nás vysvobodí z nynějšího zlého věku?


Pro RaVat/ceco Petr Kolář sj
Praha, 21 listopadu 2001