Izidor "rolník" (1080-1130) se narodil ve Španělsku, jež bylo v té době z velké části v arabských rukou. V dětství  často slyšel vyprávění hrdinských eposů o činech velkých španělských vojevůdců.  Izidor sám nemá meč ani koně. Již v dětství ztratil otce, a proto pracoval na polích u statkářů v Torrelaguně. Tam také najde manželku, Marii Toribiovou, z venkova jako on.

Izidor je hluboce věřící. Každé ráno se účastní ranní mše svaté a během dne je často vidět, jak se o samotě modlí. Ostatní námezdní dělníci na něj proto žalují: nechce se mu pracovat, ztrácí čas a kořistí z naší námahy. Izidor se proti obviněním nebouří, ale ani neustoupí. Hospodář je znepokojený, copak mu nedůvěřuje? Ať ho tedy hlídá, ať kontroluje, ať si ověří výsledky jeho práce… A to právě hospodář udělal a zjistil, že Izidor ztrácel čas, když každou chvíli poklekal k modlitbě, ale že do večera sklidil stejné množství obilí jako ostatní. A stejně při orání: také samá modlitba, ale na konci dne je celý jeho díl půdy obdělaný.

Majitel nejprve na Izidora pohlíží s nedůvěrou. Když se však přesvědčil o jeho poctivosti.  A tak se z neoblíbeného nádeníka stává hospodářův důvěrník, nosí domů více peněz, které rozděluje chudým.   On ani jeho žena nezměnili život: v jejich okolí a jejich zásluhou začínají chudí žít trochu lépe. V dobách hrdinských epických zpěvů o četných dobyvatelích je pro Izidora až do jeho smrti právě toto poslání jeho vlastním válečným tažením. Některé jeho skutky občas připomínají Františka z Assisi.

Pracovat, modlit se a rozdávat: to jsou jeho hrdinské zpěvy, které jej po smrti proslaví stejně jako španělské vojevůdce. V roce 1170 jsou jeho ostatky uloženy v madridském kostele svatého Ondřeje a jeho věhlas se časem rozšíří nejen ve Španělsku, ale i ve španělských koloniích v Americe a v některých krajích severní Evropy. Roku 1622 je Izidor papežem Řehořem XV. Prohlášen za svatého (spolu s Ignácem z Loyoly a Františkem Xaverským). V roce 1697 papež Inocenc XII. prohlašuje blahoslavenou jeho manželku Marii Toribiovou. Relikvie svatého Izidora jsou nyní v madridské katedrále.