Rád bych vám nabídl několik nápadů, které by nám měly pomoct prožívat mši plněji. Je to výsledek mnohaletého hledání, při kterém jsem vyzkoušel spoustu jiných možností, které k ničemu nevedly.
 
Zaprvé, vezměte si příklad z armády. Přesně je pozdě, dříve je včas. Jestliže mše začíná v 9:00, chovejte se, jako by začínala v 8:45. Vstaňte dřív, osprchujte se dřív, oblékněte děti dřív, vyjděte dřív z domu. Jestli si říkáte, že „to je sice pěkný nápad, ale je to trochu nerealistické“, zkuste se zamyslet nad tím, jak je možné, že do kina přijdete včas na úvodní upoutávky, ale na mši nepřijdete dost včas, abyste v klidu zaparkovali, usadili se, pozdravili lidi kolem a duchovně se připravili na vstup do největšího tajemství světa. Chcete to změnit? Tak se zamyslete nad tím, jestli je pro vás mše dost důležitá na to, aby vám stálo za to změnit svůj rozvrh a své ranní zvyky.

Zadruhé, přečtěte si Písmo předem. Všechna jména dávno zapomenutých měst a lidí nejsou zdaleka tak odstrašující a nesrozumitelná, když je na mši neslyšíte poprvé. Když věnujete čas tomu, abyste se modlili a přemýšleli o biblických liturgických textech předem, vaše prožívání Eucharistie a Slova Božího se změní. Zkuste to na měsíc a uvidíte, jak odlišná bude bohoslužba slova – první část mše – pro vás a vaši rodinu. Nezapomínejte, že jde o Slovo Boží, nikoliv jen o slova o Bohu. Liturgické texty na následující týden většinou najdete v brožurkách Nedělní liturgie, ale pokud se k nim nedostanete, jsou k dispozici v různých publikacích, ale také na internetu, (jako například na www.vira.cz/nedelni-liturgie).

Zatřetí, uvědomte si, k čemu jste se zavázali. Termín svátost, sacramentum, původně v antice znamenal posvátnou přísahu. Ve křtu a biřmování jste vstoupili do posvátného vztahu s Bohem a zavázali se tak, že ho budete milovat bez míry. Rodiče, kteří toto čtou, by neměli zapomínat, že mají velmi náročné povolání: nemáte jen přivést své děti do kostela, ale máte jim také předat poklad víry. Vezměte vážně nejen své závazky vůči svým dětem a jejich duchovnímu růstu, ale také vůči Bohu, který vám své děti svěřil.

Za čtvrté, buďte připraveni investovat trochu svého úsilí. Mše nikdy neměla být zábava. Přečtěte si o ní něco. Zjistěte, co se děje v každé části mše a jaký to má mystický a teologický význam. Odhalte, jaký vztah má mše k vašemu každodennímu životu. Sedněte si blíž. Zpívejte hymny, i když lidé kolem nezpívají. Zůstaňte na závěrečné požehnání a závěrečný hymnus. Přemýšlejte o tom, co v liturgii odpovídáte. Modlete se to. Dejte si tu práci.

Za páté, buďte otevření změnám. To je to nejlepší, co můžete pro sebe a pro svou rodinu udělat. Celé velikonoční tajemství se týká změny. Duch svatý je Duchem změny. Pokud odcházíte ze mše a nic vás neoslovilo, nic se vás nedotklo, je dost pravděpodobné, že vám něco uniklo. Nechte se ohromit Boží mocí a dovolte Boží milosti, aby vás zbavila pýchy. Odevzdejte Bohu své tělo v jeho domě, abyste až budete z jeho domu vysláni, byli připraveni na těle i na duchu na vše, co vás čeká.