Navigace: Tematické texty E EucharistieModlitby, pobožnosti a adorace Adorace se čtením a rozjímáním (z materiálů k jubilejnímu roku 2000)

Adorace se čtením a rozjímáním (z materiálů k jubilejnímu roku 2000)

Slavnost Těla a Krve Páně (C)

Zvlášť tam, kde se slavnost Těla a Krve Páně přesune na neděli, stojí za uvážení, zda a jak svézt na venkově na jedno místo k jedné společné bohoslužbě věřící z filiálek a excurrendo farností, jak tedy spojit síly k dobré přípravě i provedení slavnosti a dát věřícím příležitost k prožiti plnějšího eucharistického společenství. Cílem by neměla být ani demonstrace naší víry před zraky těch, kteří nechápou, co slavíme, ani vystrojení nevídané podívané, ale prohloubení schopnosti věřících žít z eucharistie.

Pro vlastní slavení slavnosti Těla a Krve Páně je možné vybrat z předložených textů pro průvod adorace ty, které se nejvíce hodí a podle místních podmínek je upravit. V žádném případě ale nepoužívejte archaických textů padesát let starých (Minařík apod.)


Adorace se čtením a rozjímáním: VÍRA a KLANĚNÍ


Po modlitbě po přijímání eucharistická píseň:Vítej, vítej ( JK 722) 3 sloky, výstav NSO



Lektor 1. ( Nastoupí po skončení zpěvu písně )

Když jedli, Ježíš vzal chléb, požehnal ho, lámal a dával ho svým učeníkům se slovy: "Vezměte, jezte. To je mé tělo." Potom vzal kalich, vzdal díky, podal jim ho a řekl: "Pijte z něho všichni. Neboť to je má krev nové smlouvy, která se prolévá za všechny na odpuštění hříchů." (Mt 26, 26-28)

Lektor odejde k ambonu a klekne si.

Rozjímání:
Věříme, že stejně tak jako chléb a víno, posvěcené Pánem při poslední večeři byly proměněny v jeho tělo a krev, které krátce poté za nás obětoval na kříži, i chléb a víno posvěcené knězem se proměňují v tělo a krev Krista v nebeské slávě. Po skončení oběti je tato existence oslaveného Krista stále přítomna v Eucharistii, která ve svatostánku je živým srdcem každého kostela. Je nám proto drahou povinností uctívat a klanět se svaté Hostii, kterou vidí naše oči, vtělenému Slovu, které oči vidět nemohou, a které, aniž opustilo nebe, je přítomno mezi námi. - To nám říkal náš dřívější nejvyšší lidský učitel papež Pavel VI. Není snadné v to věřit. Smysly to odmítají. Vidí a chutnají oplatek. Co je to zvláštního? Je to tělo Kristovo. Je to on - Bůh a člověk žijící ve vzkříšení. On není v tom chlebě. Protože to není chleba, ale on, oslavený Ježíš Kristus. Toto že je skutečný, živý Kristus? - Ano, je. Ale vždyť nad tím rozum zůstává stát!Ano, zůstává stát. Vůbec na to nestačí. Jen víra nám dává jistotu, že to, co má vzhled plodu země, révy a lidské práce je Ježíš Kristus, Pán, cíl, touha a radost všeho, co existuje.

1 minuta mlčení; po jejím uplynutí jde 2. lektor k ambonu.




Lektor 2.: Budeme odpovídat: Věříme v tebe, Ježíši Kriste.

· Věříme, že posvěcený chléb a víno jsou proměněny ve tvé tělo a krev
· Věříme, že eucharistie jsi ty - Bůh a oslavený člověk
· Věříme, že tak jako působíš spásu ze svého místa po pravici Otcově, působíš ji z eucharistie
· Věříme, že eucharistie je nejvznešenější způsob tvé přítomnosti mezi námi
· Věříme v tebe, Ježíši Kriste, v eucharistii

Lektor odejde od ambonu a klekne si. Píseň "Skrytý Bože..." - JK 718 - 1 sloka




Lektor 1.

(Jn 20,26-28)
Za týden byli jeho učedníci zase uvnitř a Tomáš s nimi. Ježíš přišel zavřenými dveřmi, stanul mezi nimi a řekl: "Pokoj vám." Potom vyzval Tomáše: "Vlož sem prst a podívej se na mé ruce, vztáhni ruku a vlož ji do mého boku; a nebuď nevěřící, ale věřící!" Tomáš mu odpověděl: "Pán můj a Bůh můj."

Lektor odejde od ambonu a klekne si.

Rozjímání:
Apoštol Tomáš před tebou, Bohem a vzkříšeným člověkem, padl na kolena a volal: Pán můj, Bůh můj. Snažíme se o totéž. Ty jsi náš Pán a Bůh. Ty jsi ten, který výhradně nese a ničí všechnu nenávist, násilí, zradu a lež, sobectví, pýchu. Klaníme se ti, Beránku zabitý pro naše hříchy. Ty jsi ten, který zaplavuje svět jasem a dobrem, radostí ze vzkříšení, z vítězství nad každým zlem. Klaníme se ti, Kriste oslavený.

1 minuta mlčení; po jejím uplynutí jde 2. lektor k ambonu.




Lektor 2.
Říkáme odpověď: Klaníme se ti, Pane, Ježíši Kriste.

· Klaníme se ti, Ježíši Kriste, náš Pane a náš Bože
· Klaníme se ti ve víře, že jsi to ty, obětovaný a oslavený Ježíš Klaníme se ti v odevzdané
lásce - náš cíli a naše štěstí
· Klaníme se ti v hluboké pokoře - náš milující dárce
· Klaníme se ti a odkládáme všechny své starosti, radosti, touhy a přání
· Klaníme se ti a přestáváme sami hledat, abychom byli nalezeni
· Klaníme se ti, Ježíši Kriste, náš Pane a náš Bože

Lektor odejde z ambonu a klekne si.

Píseň: Chvalte ústa ( JK 704) 1., 5., 6. sloka, při ní družičky položí květy na oltář.
Okouření.

Modlitba:
Pane Ježíši Kriste věříme, že tato svátost jsi ty sám a vyznáváme, že jsi náš Pán a Bůh. A prosíme tě: rozmnož v nás tuto víru a vlej nám hojnost své lásky, abychom se klaněli celým životem tobě a skrze tebe v Duchu Svatém tvému Otci. Neboť ty žiješ a kraluješ na věky věků.
Amen.

Požehnání, uložení Eucharistie. Po požehnání píseň: Ježíši Králi (JK 707) 3 sloky


***


Čtení z dnešního dne: Pátek 26. 4

1. čtení Sk 13,26-33; Evangelium Jan 14,1-6

Komentář k Sk 13,26-33: Pavel hlásá „radostnou zvěst“ o zaslíbeních, která se splní i na nás! Nezevšednělo mi Kristovo učení – nekladu důraz jen na soubor návodů, jak se chovat?

Zdroj: Nedělní liturgie

Křesťanská nostalgie nefunguje

Křesťanská nostalgie nefunguje
(24. 4. 2024) Obranné křesťanské strategie jsou plodem nostalgického návratu do minulosti, což nefunguje, řekl m.j. papež František na…

Žena, která neohnula hřbet: Růžena Vacková (* 23. dubna 1901) / audio k poslechu

(22. 4. 2024) Od nacistů trest smrti, od komunistů 22 let tvrdého žaláře.

Co obsahuje vatikánský dokument Dignitas Infinita (Nekonečná důstojnost)?

(22. 4. 2024)  Co se v dokumentu píše a v čem je překvapivý?

Den Země - 22. dubna

Den Země - 22. dubna
(22. 4. 2024) 22. dubna si celosvětově připomínáme Den Země. Nejde o svátek, kdy bychom se měli stát nějakými pohanskými uctívači…

Svatý Vojtěch (23. duben)

(22. 4. 2024) Dvakrát z Čech odešel a dvakrát se vrátil. Svůj život završil mučednickou smrtí při hlásání evangelia pohanům v…

Den skautů - 24. duben

Den skautů - 24. duben
(21. 4. 2024) Na svátek sv. Jiří se připomíná Den skautů.

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)
(19. 4. 2024) Emil Kapaun byl Americký katolický kněz s českými kořeny, který zahynul v zajateckém táboře v Severní Koreji v roce…