(Vyšlo nové číslo Teologických textů)
V zemi dosud tak silně poznamenané komunistickým školstvím, jako je ta naše, jistě má smysl občas připomenout, že moderní věda vděčí za svůj vznik teologickému pohledu na svět (s jeho odbožštěním přírody a lineární koncepcí času) a že spojenectví vědy a teologie má své hluboké intelektuální a etické kořeny. V posledním čísle Teologických textů to připomíná teolog Robert Sarka.
Jiný, ale stejně nepostradatelný kulturní kontext teologického myšlení představuje křesťanská spiritualita. Nejvíce inspirující bývají její nejhlubší či nejdůsledněji realizované podoby – například kartuziánský styl života, prezentovaný v TT autentickou výpovědí francouzského mnicha.

Uchýlit se do věže ze slonoviny nedovolují teologii ani pastorační a edukační potřeby církve, ani složitost ekumenické problematiky – jejíž analýzu podává rozsáhlý příspěvek kardinála Lehmanna – a samozřejmě ani situace současného světa. Všem těmto tématům se věnují ostatní spoluautoři prvního letošního čísla: kardinál Ratzinger, Kateřina Brichcínová, Philip Endean, Jitka Jonová, Milan Smejkal, Petra Skálová, Ctirad Václav Pospíšil, Evžen Kindler, Eduard Krumpolc, František Štěch, Miloš Lokajíček, Jiří Vogel, Pavel Šíma a Hans Waldenfels.