Jako každý rok, tak i o letošních Vánocích pro vás redakce Proglasu připravila pestrou kolekci svátečních programů. Nabízí přenosy bohoslužeb, živé modlitby i duchovní pořady. Pro děti je nachystáno oblíbené Proglaso i Barvínek, pohádky a zíváčky, vánoční povídky a příběhy. Nebudou chybět ani zpravodajské relace a přenos požehnání Urbi et Orbi z Vatikánu. Milovníci hudby si mohou vybrat z vánočních koncertů hudby duchovní i klasické, vánočních písní a koled.
Jako každý rok, tak i o letošních Vánocích pro vás redakce Proglasu připravila pestrou kolekci svátečních programů. Nabízí přenosy bohoslužeb, živé modlitby i duchovní pořady. Pro děti je nachystáno oblíbené Proglaso i Barvínek, pohádky a
zíváčky. Dospělí zase mohou okusit vůně Vánoc v cizích zemích, uslyšet o osudech dobrých lidí na různých místech, poslechnout si vánoční povídky a příběhy a seznámit se s různými zajímavostmi. S katolickými biskupy a křesťanskými osobnostmi se setkáte v krátkých vánočních zamyšleních. Nebudou chybět ani zpravodajské relace a přenos požehnání Urbi et Orbi z Vatikánu. Milovníci hudby si
mohou vybrat z vánočních koncertů hudby duchovní i klasické, vánočních písní a koled. Požehnané svátky všem! Marie Blažková, šéfredaktorka

Štědrý den je zároveň čtvrtou nedělí adventní, proto vás Proglas pozve k přímému přenosu mše svaté, kterou v 10.30 převezme z televize NOE (celebruje P. Leoš Ryška). Ještě předtím nabídne duchovní hudbu (8.00) a Barvínek pro děti o s pohádkami z Austrálie (9.00). Každý sváteční den ve 14.00 odvysílá rádio pro děti pohádku. Na Štědrý den to bude vyprávění Jaroslava Olšavy o Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi. Ve 14.55 zařazuje pořad Počítání dárků pod stromeček – rozhovor Kateřiny Hodecové z TWR s profesorem Janem Hellerem. V 16.30 otevřete Fransův kodex ze 16. století, který vás převede z adventní do vánoční doby. Během štědrovečerní večeře vám Proglas nabídne vánoční hudbu klasickou, duchovní i lidové koledy. V sedm večer vysíláe pořad Maria a Josef ve 21. století o tom, jak by asi vypadalo narození Ježíše v dnešním světě (připravil Jaroslav Kratka). Nenechejte si ujít také rozhovor s P. Janem Machem ve 20.00 (natočila Marie Blažková). Půlnoční mši svatou vysílá Proglas už ve 22.00 z kostela sv. Jakuba staršího v Kostelci na Hané (celebruje P. Jan Mach). Do Vzkazů se můžete na Štědrý večer zapojit ve 20.25 a 23.25.

S výjimkou přenosu na Štědrý den, najdete ve vysílání Radia Proglas mši svatou v časech, na které jste zvyklí. Na Boží Hod vánoční přenáší mši z brněnského
kostela sv. Augustina a na Svatého Štěpána z kostela svatého Tomáše v Brně. Začátky jsou v devět dopoledne. Z brněnského kostela sv. Augustina přenáší i mše svaté ve čtvrtek 28. a v pátek 29. prosince, oba dny v 18 hodin. V neděli 31. prosince, o svátku Svaté rodiny, vysílá mši svatou v 9 hodin od Sv. Augustina v Brně. S touto mší bude spojena obnova manželských slibů. Na Nový rok, o slavnosti Matky Boží Panny Marie, přenáší mši od svatého Tomáše z Brna, také v 9:00. Úterý 2. ledna je první úterý v měsíci, proto mši svatou v 18 hodin slouží přímo v prostorách Proglasu otec Martin Holík za zemřelé posluchače, přátele Proglasu.

A jaká bude nabídka slovesných pořadů? V 15:05 na Boží Hod vánoční vás Pavel Kabzan zavede na návštěvu ke krnovským varhanářským mistrům. Vzpomínky na vánoce v Africe a Anglii Olgy Kopecké –Valeské uslyšíte v 16 hodin. Bezprostředně poté se dozvíte více o křesťanech v Palestině a Izraeli v pořadu nazvaném Vánoce ve Svaté zemi. Betlémská setkání ve 20 hodin vás zavedou do románského sklepení Hrzánského paláce v Celené ulici na Starém Městě pražském. 25. a 26. prosince se podvakrát, vždy v 21:30 setkáte u varhan s Pavlem Černým, regenschorim kostela sv. Ludmily v Praze na Vinohradech.

O Vánocích Radio Proglas nezapomíná ani na děti. Od 23. prosince vysílá v 18.45 v čase Večerního zíváčku dílo Ivana Renče – Pasáček Asaf, aneb Pohádka z kopců nad Betlémem. O svátečních dnech se těšte na pohádku ve dvě odpoledne. Na Boží hod vánoční stanice zařazuje pohádku Leny Freyové: Vánoční dárek a Jablíčko, o den později příběh Magdy Šenovské Jak Ci Cit Po Pom Jahů bydleli v jednom domečku. Na Nový rok si poslechněte pohádky Jiřiny Salaquardové Král Janek Brambora a Jak se princezna ucházela o chasníka Juru.

Pestrý bude i Silvestrovský program. O veselé příhody z pastorační práce se podělí Jiří Kaleta v pořadu Křesťan a svět. I letos na ten den připravuje Proglas pořad Rok 2006 očima zpravodajské redakce, poslouchejte o půl šesté v podvečer. Galahitparáda Kolem se toč začne v 19 hodin. Silvestrovským večerem vás tentokrát provedou Filip Breindl a Helena Bízová.

Program Radia Proglas můžete naladit na frekvencích 88,7 FM z Tábora; 89,5 FM z Písku; 90,6 FM ze Svatého Hostýna; 92,3 FM z Českých Budějovic; 93,3 FM z Pradědu; 96,0 FM z Příbrami-Drahlína; 96,4 FM z Třebíče; 97,9 FM z Ještědu; 100,6 FM z Velkého Meziříčí; 104,0 FM ze Žďáru nad Sázavou; 104,2 FM z Valašských Klobouk; 105,7 FM z Uherského Brodu a 107, 2 FM ze Znojma 107,5 FM z Brna a Nových Hradů. Vysílání rádia můžete najít také v nabídce kabelových společností po celém území naší vlasti, naladit prostřednictvím Internetu nebo skrze satelit. Pokud chcete znát podrobný program vysílání Proglasu, hledejte na internetových stránkách Radia Proglas.