Na slavnost Neposkvrněného Početí Panny Marie (8. 12.) myslíme na krásu Ježíšovy matky, naší Matky! Anděl ji nazval „milostiplnou“ (Lk 1,28). Tak ji viděl Bůh již od prvního okamžiku ve svém plánu lásky. Viděl ji krásnou, milostiplnou.

Maria je plodem Boží lásky a nikdy se od této lásky nevzdálila. Celým svým bytím přisvědčuje oné lásce, přitakává Bohu. Avšak nebylo to pro ni jistě snadné! Když ji Anděl nazval „milostiplnou“ (Lk 1,28), „ulekla se“. Anděl ji utěšuje: „Neboj se, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš“ (Lk 1,30). Maria odpovídá: „Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova“ (Lk 1.38).

Rozjímáním o Marii tedy rozpoznáváme také svůj nejpravdivější úděl, naše nejhlubší povolání: být milováni, být proměněni láskou, být proměněni krásou Boží.

Maria je nám oporou na naší cestě k Vánocům, protože nás učí, jak tuto adventní dobu prožívat v očekávání Pána. Hleďme na svoji Matku a dovolme Jí dívat se na nás, protože je naší Matkou a má nás ráda. Dovolme Jí se na nás dívat, abychom se učili být pokornějšími a také odvážnějšími v následování Božího Slova, abychom uměli přijmout něžnou náruč jejího Syna Ježíše, náruč, která nám dává život, naději a pokoj.

Maria řekla služebníkům:
´Udělejte všechno, co vám Ježíš řekne.´ 
(srov. Jan 2,1-11)