V sobotu 12.1. proběhlo setkání akademické obce Teologické fakulty s rektorem Univerzity Karlovy prof. Wilhelmem za účasti děkana fakulty prof. Polce a Velkého kancléře fakulty kardinála Vlka.
Rektor univerzity při něm podrobně vysvětlil, v jaké situaci se fakulta nachází, jestliže akreditační komise Ministerstva školství navrhla zrušení nebo pozastavení akreditace v jednotlivých studijních programech, proč byl ministerstvem školství omezen v souladu s vysokoškolským zákonem výkon působností orgánů Katolické teologické fakulty a jejich pravomoci přešly na rektora univerzity a co je třeba v krátké době udělat, aby k odejmutí akreditací, které by de facto znamenalo zánik fakulty, nedošlo. Stručně lze říci, že kroky, které chce rektor konat, jsou dělány ve shodě s Velkým kancléřem a Kongregací pro výchovu ve Vatikánu a odpovídají tomu, co vyplývalo už z výsledků církevní vizitace, konané v roce 2000, které nebyly zdaleka naplněny.

Z vystoupení rektora univerzity prof. Wilhelma vyplývá, že je rozhodnut udělat vše pro to, aby fakulta mohla řádně fungovat a že vyzývá ke spolupráci všechny, kdo na fakultě dosud působí a studují. Je ovšem rozhodnut postupovat poctivě a čestně, nedělat nic naoko a zamezit v činnosti každému, kdo by chtěl této cestě nápravy bránit.

Z diskuse na tomto setkání vyplynulo, že není napětí mezi rektorem a pražským arcibiskupem, že oba považují za velmi dobré řešení, že rektor univerzity pozval na pomoc při výkonu vedení fakulty profesora Mikuláše Lobkowicze, donedávna rektora katolické univerzity v Eichstätu a že někteří posluchači či absolventi fakulty chápou, že fakulta nemůže dále pokračovat jako dosud a setrváním v nehybnosti by byla víc než ohrožena a jiní to zřejmě nechápou vůbec.

Prosím všechny katechetky a katechety, aby v této věci věnovali pozornost, sluch a důvěru svému diecéznímu biskupovi a nenechali se zmást těmi, kdo chtějí zachraňovat církev před biskupem, Vatikánem a Univerzitou Karlovou.

P. ThLic. Aleš Opatrný
biskupský vikář


/Převzato z pražské přílohy Katechetického věstníku/