Tématem prvního letošního čísla Teologických textů je plnost křesťanského života. Šířku a hloubku této plnosti mapuje přes třicet autorů. Jsou mezi nimi čeští, němečtí a slovenští teologové, ale i několik odborníků z jiných, ale teologii blízkých oborů.
V recenzované rubrice STUDIE se na prvním místě setkáme s jednou vůbec poprvé publikovanou přednáškou dnešního papeže, speciálně určenou právě českým a slovenským křesťanům. Pronesl ji v roce 1992 při své návštěvě postkomunistické Prahy.

Názvy ostatních studií mluví samy za sebe: Životní krize jako šance (R. Jurečka), Opuštěnost a osamění (P. Tillich), „Vás jsem nazval přáteli“ (B. Casper), Uzdravující dynamis posvátného (E. Kirsten).

Populárněji psané ČLÁNKY pokračují v postupném hlubším uvádění do základních dimenzí křesťanského myšlení a jednání: Evoluční teorie a víra ve stvoření (M. Lobkowicz), Láska jako esence člověka (P. Burda), Kerygma Evanjelia a súčasný destinátor (R. Sarka), Tsunami a teodicea (D. B. Hart), Za ekonomiku sloužící společnému dobru (L. Mlčoch), Etika lidských práv (G. Virt). V podtitulu posledního článku najdeme jeho bližší specifikaci: K zásadám boje proti dětské pornografii na internetu.

Další rubrikou je TÉMA, obsazené tentokrát pozoruhodnou meditací slovenského autora – Premenenie světa (J. Sedmák). V rubrice OSOBNOSTI zazáří dva Francouzi: Roger Schutz a nedávno beatifikovaný saharský poustevník Charles de Foucauld.

Mezi DOKUMENTY najdeme samozřejmě komentář k první encyklice nového papeže, ale i „Prohlášení ke sporu o karikatuře Muhammada“, vydané Světovou katolickou asociací pro sdělovací prostředky.

Zaujme-li v LEXIKONU zkoumání problematičnosti výrazu „praeexistentia Verbi“ snad především teology, pak příspěvek v rubrice EKUMENA, nazvaný „Obraz globálního křesťanství“ a inspirovaný životem komunity v Taizé, může chytit asi každého.

V plodném DIALOGU se dva autoři zajímavě vyrovnávají s podněty z minulých čísel. Mezi nejpodnětnější texty tohoto nového čísla patří bezpochyby příspěvek M. Říčana „K problematičnosti trestu smrti“ (PRAXE).

Rubrika PANORÁMA znovu otvírá problematiku vztahu křesťanů a muslimů a KULTURA je věnována zajímavému postřehu: dnešní inflaci slova „tragický“, která je zároveň provázena ztrátou smyslu pro skutečné tragično.

Číslo jako vždy uzavírají RECENZE zajímavých knih: italské knihy o mučednících 20. století, slovenské knihy o antropologii ženy v díle Jana Pavla II., prvního novodobého vydání husitského Jistebnického kancionálu, Krupovy slovenské knihy o katolické christologii, českého překladu knihy slavného astrofyzika Stephena Hawkinga o vzniku vesmíru a Schererovy antologie filosofických textů o smrti, dále i překladu italské knihy o duchovní sestře sv. Františka, svaté Kláře, a na čestném posledním místě nejnovější knihy ekonoma a zároveň křesťana Lubomíra Mlčocha.

Recenze jsou na závěr doplněny stručnými „Anotacemi“ dalších publikací a seznamem „Zaslaných knih“, který může čtenáře alespoň upozornit na některé zajímavé tituly, o nichž by se jinak nemusel dovědět.

Redakce Teologických textů se těší na duchovní setkávání s myslícími a nepovrchně hledajícími čtenáři.

www.TeologickeTexty.cz.