O. Lombardi se setkal s organizátory pokusu o manifestaci proti Vatikánu
Vatikán. Ve věci ochrany nejmenších před sexuálním zneužíváním je možné a potřebné dělat více, avšak nelze přitom zapomínat na množství práce, kterou zde odvádí církev, třebaže skandály, s nimiž má co do činění, představují jen okrajový zlomek velké sociální patologie. Takovéto mínění vyslovil tiskový mluvčí Svatého stolce, O.Federico Lombardi, který se včera setkal s organizátory manifestace obětí pedofilních kněží, kterou média nazvala „pochodem na Vatikán“.
Ve skutečnosti se poblíž Castel Sant´Angelo setkalo několik desítek osob, převážně novinářů spolu s osmi organizátory demonstrace, která byla naplánována na 31. října, tedy na svátek Reformace. Ti nakonec odstoupili od úmyslu vydat se na náměstí sv. Petra, kam by je policie stejně nevpustila, a zůstalo tedy jen u tiskové konference.

Poněvadž nedaleko Castel Sant´Angelo je sídlo Rádia Vatikán, jehož ředitelem je O.Lombardi, rozhodl se tento italský jezuita setkat se soukromě s organizátory této manifestace (Survivor’s Voice). Oslovil její účastníky a poukázal na potřebu společného boje proti celosvětové patologii sexuálního zneužívání nezletilých. Poněvadž se tato rána dotkla také církve, cítil se povinován setkat se s nimi osobně. Zmíněná patologie se totiž „šíří tím více, čím více je ukrývána, a mnozí jsou potěšeni tím, že pozornost je soustředěna na církev a nikoli na ně, protože si tak mohou dál beztrestně dělat své“ – řekl O. Lombardi. Poukázal přitom na nové prostředky, které usnadňují šíření této patologie, jako internet a další moderní média, krize rodiny, sexuální turistika a s ní spojený obchod s živým zbožím, který zneužívá chudobu. „To co se učí církev v těchto letech s pomocí vaší i dalších skupin a iniciativ, které mohou přispět k její očistě a učinit z ní vzorově bezpečné místo pro všechny nezletilé, by mělo být příkladem i pro ostatní – řekl tiskový mluvčí Svatého stolce. Proto vás vybízím, abyste se v církvi snažili vidět potenciálního spojence, kterým podle mého mínění opravdu je, protože se podílí na ušlechtilých cílech vašeho boje.“

***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu