Olivier Clement, nedávno zesnulý velký myslitel a teolog 20. století, nazval uplynulé století obdobím rozvodu mezi svátostí oltáře a svátostí chudého.
Měl tím na mysli, že se v uplynulé době stále více prohlubovalo odtržení křesťanů od lásky k chudým a zároveň práce s chudými od křesťanství. Často tak stála na jedné straně víra žitá v osobní modlitbě a osobním vztahu k Bohu, ale bez konkrétní práce pro potřebné a na straně druhé sociální práce, která nepotřebovala pro svůj rozvoj Evangelium.

V uplynulém 20. století ale žilo také mnoho mužů a žen tak, že tuto propast mezi svátostí oltáře a svátostí chudého zacelovali. Za všechny jmenujme alespoň Matku Terezu, Jeana Vaniera, Martina Luthera Kinga a další.

Mezi tyto velké křesťany 20. století se řadí i papež Benedikt XVI., který v neděli 27. prosince, na svátek Svaté rodiny, přišel poobědvat s chudými do menzy Komunity Sant´Egidio v Římě. Svatý Otec ve svém projevu k hostům tohoto oběda zdůraznil, že lidé v Komunitě a potřební, přistěhovalci, lidé bez domova nebo z různých menšin, kteří se tolik podobají Kristu, tvoří rodinu; v jejich přátelství lze rozpoznat znaky lásky a služby, charakteristické pro rodinný svazek.

Vánoce již tradičně trávené s chudými na vánočních obědech Komunity Sant´Egidio po celém světě (jen v tomto roce bylo hosty vánočních obědů 101 000 lidí v 71 zemích světa) jsou znamením velké rodiny a završením celoročního hlubokého přátelství s chudými. Benedikt XVI. při své návštěvě menzy podpořil úsilí Komunity Sant´Egidio a vyzval nás, abychom pokračovali v započaté cestě, aby už žádný člověk nebyl vyloučen, sám a opuštěn.

Všechny zájemce srdečně zveme na promítání fotografií a zajímavou reportáž z návštěvy Benedikta XVI. v římské menze, z vánočních obědů v Praze a Brně i dalších míst ve světě v úterý 26.1.2010 v 19,00 v Platnéřské 4, Praha 1.

Kontakt: sant.egidio@seznam.cz


Evangelizace se vždy rozvíjela
společně s pomáháním lidem...

Benedikt XVI.

"Při snaze poznat Kristovo evangelium a přijmout je za vzor pro svůj vlastní život je třeba mít na zřeteli, že evangelizace se vždy rozvíjela společně s pomáháním lidem a pravým křesťanským osvobozením. „Láska k Bohu a láska k bližnímu se vzájemně prolínají, protože i v té nejmenší lidské bytosti se setkáváme se samotným Ježíšem a v Ježíšovi s Bohem“ (Deus caritas est 15). Z téhož důvodu bude také zapotřebí sociální katecheze a vzdělávání v sociální nauce církve, k čemuž je velmi užitečné Kompendium sociální nauky církve. Křesťanský život se neprojevuje jen v osobních, ale také v sociálních a politických ctnostech."

Promluva Benedikta XVI., 13. května 2007 (Z knihy: 365 dní s Benediktem XVI., kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.)