Vatikán. Právě začal Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož téma zní: "Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se".
 
Potrvá do úterý 25. ledna 2011. Jak připomněl v neděli při polední modlitbě Anděl Páně Benedikt XVI. je „základní věcí, aby křesťané, třebaže roztroušení po celém světě a odlišní svými kulturami a tradicemi, byli jedno, jak to chce Pán.“

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch zdůrazňuje ve svém článku pro dnešní vydání Osservatore Romano, že nastal čas obnovit „ekumenickou zodpovědnost“. „Ekumenická naděje – píše – je živena především přesvědčením, že ekumenické hnutí je velké dílo Ducha svatého.“ „Byli bychom lidmi malé víry, kdybychom nevěřili, že Duch svatý dokončí to, co začal“, dodává. Kardinál v článku zdůrazňuje, že křesťanské svědectví je „houslovým klíčem ekumenického hnutí,“ díky němuž je melodie, která sjednocuje ekumenismus a misie, harmonická a symfonická. Hlas křesťanů je věrohodný tehdy, když jsou křesťané „ve vydávání svědectví o kráse evangelia“ sjednoceni. Nejvěrohodnějšími svědky jsou pak bez pochyb „mučedníci, kteří při obraně evangelia položili vlastní životy, dodává kardinál Koch.

Dnes je křesťanství nejpronásledovanějším náboženstvím. Jen v roce 2008, připomíná kardinál, bylo z dvou miliard křesťanů na světě 230 milionů obětí diskriminace, bezpráví, nevraživosti i skutečného pronásledování v pravém smyslu slova. 80 % těch, kdo jsou pronásledováni pro svou víru, jsou právě křesťané. Tato zdrcující bilance představuje „pro všechny církve, povolané k opravdové solidaritě, velkou výzvu“, píše předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Vzpomeneme-li si v modlitbě na pronásledované křesťany, může to posílit naši ekumenickou zodpovědnost a proměnit ji na „ekumenismus mučedníků“. „Musíme žít v naději, že krev mučedníků naší doby se jednoho dne stane semenem plné jednoty Kristova Těla.“ O této naději musíme také věrohodně svědčit pomocí pronásledovaným křesťanům ve světě, „veřejným demaskováním situací mučednictví a společným nasazením ve prospěch respektování náboženské svobody a lidské důstojnosti“.


***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu